вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСлед белия дроб COVID-19 засяга най-тежко сърцето

След белия дроб COVID-19 засяга най-тежко сърцето

Боледуването от COVID-19 може да има неблагоприятни последици за сърдечно-съдовата система, посочи д-р Ангел Пенев, кардиолог в МБАЛ „Медлайн“. При не малък процент от хоспитализираните пациенти с коронавирус се диагностицират  сърдечно-съдови усложнения, които са причина за около 40% от всички смъртни случаи след коронавирусна инфекция, цитира медицински проучвания специалистът.

За кого рисъкт е по-висок?

Рискът е по-висок при хора със съпътстващи сърдечни и белодробни заболявания, захарен диабет, наднормено тегло, напреднала възраст и др., но усложнения се наблюдават и при  пациенти, които не са боледували преди инфекцията. Затова е важно всеки да наблюдава сам състоянието си и след преминаване на инфекцията, както и да потърси специализирана помощ при неразположение и други обезпокоителни симптоми.

Кои са причините за сърдечна недостатъчност

Вирусът може да увреди както мускулните, така и клетките на проводната система на сърцето, в резултат на което се появява сърдечна недостатъчност както и ритъмни нарушения. Пациентите се оплакват от умора, сърцебиене и/или прескачания на сърцето, гръдна болка, повишен вариабилитет на стойностите на артериалното кръвно налягане, които могат да се изявят по всяко време на денонощието.

От какво зависи степента на увреждане

По-редки са острият коронарен синдром, тежкият миокардит или белодробният тромбоемболизъм. Като последица от COVID-19 се наблюдава често обостряне на налична застойна сърдечна недостатъчност или  друго хронично  заболяване, което се дължи на факта, че освен сърцето и белия дроб болестта засяга и други органи, казва д-р Пенев.

Степента на увреждане зависи от заразяващата доза на вируса, имунния отговор на пациента и наличието на съпътстващи заболявания. При усложнения от инфекцията е много важно терапията да не се отлага и пациентът да потърси помощ при специалист, за да се вземат мерки за диагностициране и на кардиологичния проблем. След преглед специалистът назначава изследвания, а след това при необходимост и адекватно лечение.

Защо коронавирусът застрашава сърцето?

При някои пациенти се налага по- продължително проследяване, лечение или рехабилитация, отбеляза кардиологът. Негативните ефекти върху организма не се ограничават само в периода на острото боледуване, но и след инфекцията -възможно е до продължават повече от 12 седмици. Това може да се наблюдава както при тежко болни така и при пациенти с по-леки симптоми.

Лекарят препоръчва след преболедуване от COVID-19 пациентите да бъдат активно наблюдавани и при проблем да търсят квалифицирана медицинска помощ.

Пресслужба на МБАЛ Медлайн

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -