сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОбратими ли са уврежданията на белия дроб от коронавируса?

Обратими ли са уврежданията на белия дроб от коронавируса?

Специфичната интерстициална пневмония е типично усложнение при инфекция с новия коронавирус. На рентгеновите снимки тя се вижда като затъмнение тип матово стъкло. Още по-добър вариант е тя да бъде диагностицирана със скенер (компютърна томография). 

Лечението на интерстициалната пневмония е трудно, но не и невъзможно. Уврежданията са обратими, макар че отшумяват за по-дълъг период от време, посочва проф. Петко Минчев, един от най-опитните белодробни лекари у нас. Фиброза не се развива, каквито изказвания се появиха в интернет. Фиброзата би означавало, че в белия дроб се получават много по-сериозни промени, отколкото реално се наблюдават при коронавирусната пневмония.

Пази ли БЦЖ ваксината от коронавирус COVID-19?

При този тип пневмонии не се засяга алвеолата, а интерстициума – съединителна тъкан, която крепи гроздовете алвеоли и през която преминават кръвоносните съдове на белодробната артерия, пояснява той. Когато се получи подобен тип възпаление, се получава набъбване на тъканите на кръвоносните съдове, увеличаване на тяхната пропускливост. Възпалението пречи на нормалното кръвообращение, а чрез него кислородът и други хранителни вещества достигат до други тъкани на тялото. 

Пневмонията – симптоми, лечение и възможни усложнения

Именно този блокаж е в основата на характерния за COVID-19 задух. Тежестта на симптомите (задух) зависят от поразената площ. Възможно е при някои пациенти да има усложнение на интерстициалната с вторична бактериална пневмония, допълва проф. Минчев. Много възрастни са хронични носители на бактерии – стафилококи и стрептококи, които започват да се размножават патологично при спад на имунитета вследствие на вирусната инфекция. 

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -