понеделник, 20 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактика6 неща, които пазят белия дроб от болести

6 неща, които пазят белия дроб от болести

Белият дроб е един от най-важните органи, чиято работа освен това е пряко свързана с тази на сърцето. В него е и основното усложнение, което се получава при COVID-19 – интерстициална пневмония. Затова е добре да се грижим за здравето на белия дроб – с подходящо хранене, движение и отказ от вредни навици – пушенето е на първо място.

Има и някои храни, които могат да подобрят функцията на белите дробове, ако ги включваме редовно в менюто. Те оказват влияние още за:

Магданоз

Тази популярна, евтина и достъпна зелена подправка се използва много у нас. От гледна точка на ефекта за здравето й, трябва да се отбележи, че магданозът има изключително високо съдържание на апигенин. Този флавон има способността да се насочва към белодробните ракови клетки и да ги унищожава, без да засяга здравите. Употребата на магданоз от бременни пушачки защитава белите дробове на плода, твърдят експерти.

Слагайте поне една пълна лъжица магданоз на супата или ястието. Така правите нещо, за да намалите риска от рак на белия дроб, казват учените.

Суров чесън

Съдържа алицин – вещество, което действа като антибиотик, особено в дихателната система. То може да убие бактерии, които причиняват респираторни инфекции на белите дробове. Консумирането на суров чесън два пъти седмично намалява риска от рак на белия дроб с над 40%, съветват експертите.

Чесън и броколи помагат на имунитета при рак

Защо водата е толкова важна 

Пиенето на достатъчно вода (30 мл на 1 кг телесно тегло дневно) е един от най-лесните, но и най-подценявани начини за запазване на здравето. Белите дробове се състоят от 80%, така че логично те работят оптимално, само ако тялото е достатъчно хидратирано. Внимание, обаче! Не залитайте и в другата крайност. Пиенето на твърде много вода (над 3 л на ден) е опасно – излишъкът от течност натоварва дроба, повишавайки налягането в съдовете му.

Ето защо винаги трябва да пием сутрин с кафето вода

Броколи

Учени от Медицинското училище на института “Джонс Хопкинс” откриха, че фитохимичната съставка в зеленчука – сулфорафан, успява да включи ген NRF2, чиято задача е да защитава клетките от замърсители и други токсини. Активността на този ген при пушачите е значително намален, така че те трябва да ядат често броколи. Освен това зеленият зеленчук предпазва белите дробове от влиянието на мръсния въздух.

Ябълки и домати спасяват пушачите от възпаления

Ябълки, домати

Редовната им консумация съдейства за запазване функцията на белите дробове. Както знаете, с възрастта тя намалява. За пушачите, които не могат или не искат да се откажат от цигарите, консумацията на поне два домата и една ябълка на ден е задължителна. Това допринася за по-бързото възстановяване на белите дробове.

Източник: Медикфорум.ру

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -