сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаЯбълки и домати спасяват пушачите от възпаления

Ябълки и домати спасяват пушачите от възпаления

Ако човек пуши, непременно трябва да обърне специално внимание на храната си. Експерти от Университета “Джонс Хопкинс” препоръчват на пушачите да включат повече ябълки и домати във всекидневното си меню. Това ще им помогне на белите им дробове  по-лесно да се справят с типичните при тях възпаления и увреждания, предаде РИА „Новости“. Състоянието на белите дробове започва да се влошава още на 30-годишна възраст, се казва в доклада на учените от САЩ. Скоростта на влошаване зависи от общото състояние на всеки човек и другите му особености. Изследванията на учените сега показват, че консумирането на плодове в големи количества може да забави този процес и дори да спаси белите дробове от увреждания, свързани с тютюнопушенето.

Вижте още: Любопитни факти за белия дроб

Не само цигарите, а и мръсният градски въздух представлява сериозна опасност за белите дробове. За проблема отдавна се говори усилено в западните страни, докато в Българи едва се забелязва.

Комбинацията от тютюнопушене и дишане на замърсен въздух е опасна за белите дробове

Нерядко дългогодишните пушачи стигат до ХОББ – хронична обструктивна белодробна болест. Това е заболяване, характеризиращо се с прогресиращо възпаление в белите дробове, влошаване на функцията им и затруднено дишане. Накрая се стига до дихателна недостатъчност. Все пак основно тютюнопушенето – пасивно и активно, увеличава риска от ХОББ. Заболяването, което започва като “пушаческа кашлица”, ще бъде на трето място в списъка на причините за смърт в световен мащаб до 2020 г. според прогнозите на медиците.  

Ако не можете да откажете напълно цигарите, поне обърнете внимание на храненето, призовават експертите. Изводите им за ползата от ябълките и доматите са въз основа на данни, предоставени от над 600 доброволци от европейски страни. В рамките на проучването са анализирани състоянието на белите дробове, диетата и честотата на пушене. Първата информация е била събрана през 2002 г., а наскоро проучването било повторено.

Анализът категорично показал, че за пушачите, които ядат 2-3 домата или половин-една ябълка на ден е по-малко вероятно да се разболеят от хронична обструктивна белодробна болест. Обемът на белите им дробове, който е пряко свързан с жизнеспособността на този орган, бил с 60-80 мл повече от тези, които не ядяли толкова плодове и зеленчуци. При пушачите връзката между консумацията на домати, ябълки и здравето набелите дробове била още по-изразена. Експерти подчертават, че за тази група е много важно да включат в диетата си и други плодове и зеленчуци. Любопитно е, че соковете и смутитата не давали този положителен ефект. Не е установена причината, но се знае, че соковете не съдържат фибрите на плодовете и зеленчуците.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -