четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБъбреци, сраснали се като подкова, втрещиха лекари в Пловдив

Бъбреци, сраснали се като подкова, втрещиха лекари в Пловдив

Аномалия на бъбреците, при която те се срастват в долната си част като подкова, доведе пациент от село Равнината, Рудоземско, при уролозите в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. От 32 г. съм лекар и практикувам като уролог, но за първи път виждам такова нещо, каза д-р Димитър Матеев. Досега той е разделял „сраснаит“ бъбреци на други трима пациенти, но при мъжа проблемът не бил само този. На мястото се образувал и тумор.

Уролозите в „Централ Хоспитал“ веднага планираха и извършиха специална операция, която продължи над два часа. Интервенцията е извършена от екипа на д-р Димитър Матеев. Той раздели подковообразния бъбрек на пациент и тумора с тегло 1,5 кг от лявата страна. Това е изключително рядко съчетание – на бъбречна аномалия, при която двата бъбрека са сраснали в долната си част и образуват „подкова“, и на злокачествен туморен процес, подчерта още веднъж специалистът.

Пациентът се оплакал, че уринира с кръв

Болният е от с. Равнината, Рудоземско потърсил консултация с лекар специалист в Смолян, защото уринира кръв. Там диагностицирали туморна маса отляво и го насочили за операция в Пловдив. Екипът на МБАЛ „Централ Хоспитал“ потвърждава диагнозата и открива аномалията, известна като подковообразен бъбрек.

На следващия ден 75-годишният мъж е опериран. След рискованата интервенция най-напред двата сраснали бъбрека са разделени, след което е премахнат левият заедно със злочественото образувание. Според д-р Матеев, дм операцията е предизвикателство за уролога заради променената анатомия на отделителната система и опасността да не бъде засегнат кръвоносен съд, тъй като в тази част на тялото са най-големите.

Човекът вече е изписан от болницата и се възстановява вкъщи. Водещият уролог увери, че мъжът ще посрещне Нова година без катетър и дренажи.

Д-р Матеев уточни, че подковообразният бъбрек е еднa oт чecтo cpeщaнитe вpoдeни aнoмaлии. Тaзи пaтoлoгия ce cpeщa c чecтoтa 1 към 500, пo-често пpи жeнитe. Caмoтo cъcтoяниe нe пpeдизвиквa никaкви cимптoми, но в пo-гoлямa cтeпeн e пpeдpaзпoлoжeн към тpaвмиpaнe. Toвa нaмaлявa нeгoвaтa фyнкциoнaлнa aктивнocт и ce yвeличaвa pиcкът oт фopмиpaнe нa тyмopи cъc злoкaчecтвeн пpoизxoд.

Диагнозата, както и при 75-годишния пациент, се поставя по повод усложненията, които определят и тактиката на лечението, което в повечето случаи е хирургично. Тези случаи са много редки, доказателство за което е и фактът, че има едва 200 публикации при аналогични онкологични случаи в урологията, посочи лекарят.

Виже още: 8 правила за здрави бъбреци

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -