четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПчелната отрова може да се окаже лекарство за рак

Пчелната отрова може да се окаже лекарство за рак

Пчелната отрова може да се превърне в лекарство за рак. В това са убедени учени от Държавния университет в Нижни Новгород, които  изследваха противораковите свойства на отровата на пчелите. Проведени от тях тестове сочат, че тази отрова доста ефективно потиска растежа на някои видове тумори, предаде РИА Новости.

Ето какво коментира Анна Дерюгина от Института по биология и биомедицина: „Еспериментирахме с лекарство, което включва хитозан, наночастици от злато и пчелна отрова. Успяхме да докажем, че това съединение, което разработиха колеги от Факултета по химия, потиска растежа на злокачествени тумори. Ефектът му бе тестван върху плъхове в продължение на няколко години. Въпреки че последният етап от проверката му ще изисква много време, с нетърпение очакваме деня, когато той ще започне да спасява живота на пациенти с рак.“

Въпреки напредъка на медицината през последните десетилетия, учените по цял свят продължават да търсят нови лекарства за лечение на различните видове рак. В своите търсения те често експериментират с отрови или билки. Така стигнаха до някои открития. Например вече е известно, че отровата на бразилската оса  Polybia paulista е в състояние да унищожава раковите клетки и то без да уврежда здравите тъкани.

Магданоз и копър потискат образуването на ракови клетки

Някои растения, билки имат подобни свойства – борят се с образувалите се ракови клетки още докато те са единични. Звучи невероятно, но дори популярни в кухнята зелени подправки като магданоз или копър може да се борят с рака. Вещества, съдържащи се в тези билки, блокират работата на протеините, отговорни за клетъчно делене при туморите. Така се потиска туморния растеж и се стимулира имунната система, да не позволява образуване на нови ракови мутации на клетки.

В Държавния университет на Нижни Новгород пък в продължение на няколко години се опитват да извлекат лечебни вещества от отровата на обикновените пчели, както и да разработят начин, по който тези молекули да се произвеждат като лекарства.

В случая вниманието на експертите било привлечено от ензима мелитин. Той е ключов токсин в отровата на пчелите. Мелитин може да прониква в митохондриите (енергийните центрове) на раковите клетки. Така причинява саморазрушаване на клетките и драматично забавя растежа на тумора. Учените смятат, че мелитинът може също така да помогне в борбата срещу диабет тип 2, както и с възпаленията въобще. Може да се използва и като средство за ускорено възстановяване на спортистите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -