В САЩ обявиха революционно лекарство за рак

PRINT

Нова революционна противоракова терапия бе обявена от Американската асоциация за прогрес в науката. Препаратът не само помага на организма да се избави от рака, но и действа като ваксина – пази организма от ново завръщане на болестта, пише британският в. „Телеграф“. В основата на новия лечебен подход е генерирането на нови имунни Т-клетки. Така не само се активират естествените защитни сили на организма срещу рак, но и се постига ефекта на ваксина. Ако ракът се връща, терапевтичният елемент на препарата бързо ще се задейства и помага да се отървем от опасните клетки. Важно е също така, че генерираните имунните клетки се задържат в организма в продължение на поне 14 години, показва експеримент с 10 пациенти.

Експертите подчертават, че това са клетка на имунната памет. Препаратът бил тестван върху 26 пациенти с остра лимфобластна левкемия, на които според сегашните възможности на медицината им оставали максимум 2-5 месеца. След 18 месеца 24 пациенти показали, че са в пълна ремисия.

Сега учените работят върху нова вълна имунни клетки, които могат да използват сенсорни молекули, познати като антиген рецептори, които проследяват и унищожават различни видове туморни клетки. Ако се комбинират тези клетки с клетки, заредени с имунна памет, може да се получи мощен инструмент за борба с рака – имунотерапия, който е по-безопасен и по-използваем от химиотерапията.

[Общо: 7    Средно: 4/5]
В САЩ обявиха революционно лекарство за рак беше последно модифицирана от: февруари 19th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *