сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВ САЩ обявиха революционно лекарство за рак

В САЩ обявиха революционно лекарство за рак

Нова революционна противоракова терапия бе обявена от Американската асоциация за прогрес в науката. Препаратът не само помага на организма да се избави от рака, но и действа като ваксина – пази организма от ново завръщане на болестта, пише британският в. „Телеграф“. В основата на новия лечебен подход е генерирането на нови имунни Т-клетки. Така не само се активират естествените защитни сили на организма срещу рак, но и се постига ефекта на ваксина. Ако ракът се връща, терапевтичният елемент на препарата бързо ще се задейства и помага да се отървем от опасните клетки. Важно е също така, че генерираните имунните клетки се задържат в организма в продължение на поне 14 години, показва експеримент с 10 пациенти.

Експертите подчертават, че това са клетка на имунната памет. Препаратът бил тестван върху 26 пациенти с остра лимфобластна левкемия, на които според сегашните възможности на медицината им оставали максимум 2-5 месеца. След 18 месеца 24 пациенти показали, че са в пълна ремисия.

Сега учените работят върху нова вълна имунни клетки, които могат да използват сенсорни молекули, познати като антиген рецептори, които проследяват и унищожават различни видове туморни клетки. Ако се комбинират тези клетки с клетки, заредени с имунна памет, може да се получи мощен инструмент за борба с рака – имунотерапия, който е по-безопасен и по-използваем от химиотерапията.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -