сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКасата утвърди нови изисквания за лечение на диабет

Касата утвърди нови изисквания за лечение на диабет

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) утвърди нови изисквания в извънболничната помощ за:

  • инсулиново лечение на захарен диабет тип 1;
  • лечение на захарен диабет тип 2;
  • лечение с медикамента  „Метотрексат“.

Новите изисквания са направени във връзка с актуализацията на Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС), съдържащ медикаменти за домашно лечение, които НЗОК заплаща. В списъка вече са включени новите лекарствени продукти с Международни непатентни наименования /INN/ Insulin degludec – за захарен диабет тип 1 и тип 2 и Empagliflozin-SGLT2 инхибитори за захарен диабет тип 2, както и промяна във възрастовите ограничения на Insulin detemir.

Според новите изисквания отпада необходимостта от прилагане на копие от рецептурната книжка на здравноосигуреното лице към документите, с които се предписва терапията, поради възможността за обективизиране на информацията за проведена предхождаща терапия от информационната система на НЗОК.

Освен това в ПЛС вече е включен медикаментът Метотрексат за парентерално приложение при лечение на пациенти с псориазис, серопозитивен ревматоиден артрит и юношески (ювенилен) артрит.

В изготвянето на новите изисквания са участвали консултантите на НЗОК по ендокринология и болести на обмяната, както и експерти от институцията по кожни и венерически болести, ревматология и детска ревматология.

Новите изисквания са в сила от 1 февруари 2016 г. Те са  публикувани на сайта на НЗОК www. nhif.bg, В списъка потърсете заболяването, което ви интересува.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -