четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКое е по-добро - краве масло или свинска мас?

Кое е по-добро – краве масло или свинска мас?

Ако човек няма сериозни здравословни проблеми,  може да включва в храненето си в умерени количества както свинска мас и сланина, така и краве масло. Но при възможност за избор, коя от двата вида мазнина да е с предимство?

Предимства на свинската мас – какво съдържа тя

свинска масСпоред своя хранителен състав и биологични свойства свинската мас определено има известни предимства. Двата продукта имат почти еднакво съдържание на фосфолипиди – лецитин, но в маста холестеролът и наситените мастни киселини са 2-3  пъти по-малко, отколкото в кравето масло.

Съдържанието в свинската мас на полиненаситени мастни киселини – витамин Р, е няколко пъти по-високо от това в маслото, което прави продукта по-малко атерогенен, а холестерола в организма – по-индеферентен. Комбинацията на фосфолипиди, полиненаситени мастни киселини – витамин Р, витамините А и Е и микроелемента селен способства за антиатеросклеротичен ефект.

Използвана в умерени количества – по 20-40 г, за готвене на зеленчуци в комбинация с чесън, лук или по 15-20 г за „забравената“ филийка пълнозърнест хляб с лук/чесън, свинската мас може да понижи нивото на холестерола.

Свинската мас се отличава с високо съдържание на арахидонова киселина.Това е полиненаситена мастна киселина, която има роля за клетъчната мембрана, мозъчната, чернодробната и мускулната тъкан. Арахидоновата киселина има пряко отношение към хормоналния и имунния статус и към функцията на надбъбречните жлези. Благоприятства възпалителните процеси в тялото, подобрява работата на дихателната и храносмилателната система, както и на бъбреците. Тя е важен хранителен фактор с многостранни положителни биологични ефекти.

Действа ли диетата за отслабване с много мазнини?

Кравето масло по-бързо дава енергия

В кравето масло се съдържа по-голямо количество средноверижни триглицериди, които са много важен доставчик на бърза енергия. В количество до 10-15 г, в зависимост от здравословното състояние, възрастта и преследваната цел, те имат добро влияние и понякога са жизнено важни при чернодробни проблеми, диариен синдром, хранителни разстройства, болестта на Алцхаймер и др.

Свинската мас и кравето масло са важен източник на много важни витамини – А, Е, Д, К, на минералите калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор, селен и др.

Богатата на минерала селен сланина/свинска мас укрепва имунитета, поддържа репродуктивното здраве и има изразено антиоксидантно действие (предпазва от действието на свободните радикали, вируси, туморни процеси).

И двата продукта, консумирани в умерени количества, имат място в храненето на човека във всички възрасти. Много важна препоръка е тези мазнини да се ползват предимно в необработено състояние или за приготвяне на ястия, печива и десерти при умерена температура.

Категорично не са подходящи за пържене, защото въпреки тяхната по-висока в сравнение с растителните мазнини термостабилност се получават нежелателни перокисни продукти – например алдехиди. Все пак може би свинската мас е по-добрата мазнина особено за хората в зряла и по- напреднала възраст, при сърдечносъдови заболявания, при дислипидемии – високо ниво на холестерол и триглицериди, при проблеми с жлъчния мехур.

Колко да ядем от двата вида мазнини

За подрастващи, при здрави хора в зряла възраст и при здравословни проблеми (диариен синдром, хранителни разстройства) може да се ползва и краве масло. Оптималното количество е 5-15 г дневно.

Липсата на трансмазнини прави и двата продукта „храни на избора“. Но е добре да се прецени индивидуално дали всички изброени принципни съвети са адекватни на здравословното състояние на конкретния човек.

Актуализирана на 8.02.2019 г.

Д-р Митко Ригов диетолог

 

Д-р Митко Ригов, специалист по хранене и диететика

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -