Мазнините по-опасни за диабетиците отколкото въглехидратите

PRINT

Организмът ни е пригоден да приема смесена храна, груба, нерафинирана и екологично чиста – нещо, което трудно можем да му осигурим в наши дни. Когато прекали със соленот, сладкото и мазното, тялото си отмъщава с високо кръвно, затлъстяване, диабет, сърдечносъдови проблеми, обяснява д-р Пламен Попиванов, ендокринолог в Александровска болница. Хората, които приемат по-малко калории, живеят с 10-ина години по-дълго.

Преди 70-80 г. българите са се хранили с нерафинирани въглехидрати – боб, грах, леща, овес, ечемик, и са били по-здрави. Сега отделяме всички фибри и получаваме въглехидрати, които лесно се смилат и всмукват в организма. Това бързо навлизане на „бързи“ захари предизвиква цунами от кръвна захар, която атакува нежните ендотелни клетки в организма, разположени по вътрешната стена на всички кръвоносни съдове. И когато нивото на кръвната захар рязко се повиши, предизвиква глюкотоксичен ефект.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Просто изследване на кръвна захар не стига да се открие диабетът
Особености на храненето при диабет – малки порции, повече фибри
Лаборатории масово бъркат кръвните проби на диабетици
Опасна ли е хипогликемията?

Ендотелните клетки ни пазят от атеросклероза. Те разширяват кръвоносните съдове, но когато в кръвта рязко навлезе глюкоза след консумация на рафинирани въглехидрати – бяло брашно, захар, нишесте (когато прекалим със сладкото), функциите им намаляват за 2-3 часа. Когато наблягаме на мазни храни – салам, кренвирши, мас, сланина, те предизвикват липотоксичен ефект върху ендотела, който продължава 4-6 часа или двойно по-дълго, предупреждава ендокринологът. Прадедите ни са се хранили основно с въглехидрати и с малко месо. Нашият организъм е пригоден за смесено хранене и е по-адаптиран към въглехидратите. Незаменимо за нас в месото е желязото. Има го и в растителната храна, но не можем да го извлечем в необходмите ни количества. Усвояването на храната зависи от това дали тя е рафинирана или не.

Ако изядем един картоф с кората, той по-бавно се усвоява от организма и изисква 2 пъти по-малко инсулин, отколкото ако е обелен, независимо дали е сварен на пара, или печен без мазнина. Картофите съдържат много нишесте и повече въглехидрати от бялото брашно. Затова на Запад в картофеното пюре слагат и кората на картофите. Излющеният ориз, добре сварен, също съдържа много нишесте и въглехидрати. Ако не е излющен, има фибри и усвояването става по-бавно. Известно е, че люспите на ориза съдържат витамини от групата В – В1, В2, В6, В12. Когато той се излющи, се губят, а те са важни за хората с диабет. За всички е по-здравословно да консумираме ориза с люспите, съветва д-р Попиванов.

Гликемичният индекс е важна мярка, с която хората с диабет трябва да се съобразяват. Той отразява каква доза инсулин е необходима за усвояването на едно и също количество калории. Ако една голяма ябълка се изяде с кората, изисква например 2 единици инсулин, за да се усвои захарта. Ако я обелим обаче, калориите са същите, но те изискват 4 единици инсулин. Ако ядем картофено пюре без люспи, но като гарнитура към една пържола, тогава месото забавя смилането и променя гликемичния индекс на пюрето. Същото се случва и ако пюрето се яде с грах, царевица, салата. С фибрите си те затрудняват смилането.

Живеем в океан от кислород, без който не можем, но той ни окислява, при което се променят ДНК, белтъци, ензими, нарушават се функциите им, човек старее и се разболява. Малините, боровинките, къпините и екологичните плодове и зеленчуци са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които ни пазят от това окисление. В рафинираните храни и отгледаните в парници плодове и зеленчуци те са унищожени, предупреждава лекарят. Опасен ли е холестеролът? Нашите баби са се хранили предимно с вегетарианска храна, с малко месо и мляко, хапвали са и сланина и свинска мас, но не са страдали от висок холестерол. Защото храната им е била по-чиста, нерафинирана и холестеролът се е изхвърлял от организма. Сега холестеролът се окислява в тялото и се променя. Когато попадне в периферните тъкани, организмът не го разпознава. Тогава се връща в черния дроб, но и той не го разпознава. И така холестеролът се върти в организма, постепенно се филтрира в стените на съдовете и започва развитието на атеросклероза. Сега вкарваме в телата си по-малки количества холестерол, но не сме по-здрави.

За да избегнем атеросклерозата, спасението е в натуралните, непреработени храни, с по-малко мазнини и без тютюнопушене, казва д-р Попиванов. „През 50-те години на миналия век се смяташе, че е добре диабетиците да приемат по-бедна на въглехидрати храна и да наблягат на повече месо и белтъчини, тъй като те се усвояват с по-малко инсулин, а кръвната захар остава по-ниска. Само след 7-8 години тези, които са яли по-мазна и месна храна, започнаха да умират от атеросклеротични усложнения, инфаркт, инсулт, аритмии, внезапна смърт. Причините са две. При диабет поради гликозилирането на холестерола, поради шока, който прави глюкозата върху ендотелните клетки и поради липотоксичния ефект на мазнините върху ендотела и бетаклетките, болестта бързо прогресира. Втората е, че много по-рано се развива по-тежка атеросклероза. Оказа се, че хората, които живеят с по-малко инсулин, умират 2-3 пъти по-често от тези, които не са се лишавали от въглехидрати и са били с по-големи дози инсулин.

Стана ясно, че мазнините са по-опасни за диабетиците от умерените количества депо въглехидрати, налагащи по-високи дози инсулин. Между 1975-1980 г. настъпи революция в храненето на пациентите с диабет. Специалистите осъзнаха, че не бива да се прекалява с месните и мазните храни.“
В менюто на диабетиците могат да присъстват нискомаслени и обезсолени млечни продукти, диетична извара. Имат потребност и от омега мастни киселини, разбира се, без които не можем. Те не се синтезират в организма ни, но ги има в рибата, орехите, авокадото, маслините, зехтина. Пациентите с диабет трябва да се хранят по-бавно и да дъвчат добре храната, за да се усвоява по-бавно, без да увеличава рязко нивото на кръвната захар. Храненето в едни и същи часове е добре за организма, но не бива да се превръща в догма. Лечението трябва да подпомага живота на диабетиците, а не те да робуват на режима. Съвсем реално е да живеят, както поискат, категоричен е д-р Попиванов.

Диетата може да понижи гликирания хемоглобин (който показва какво е било нивото на кръвната захар през последните три месеца) с 1 до 3%, което е сериозен успех. Най-мощните неинсулинови лекарства могат да го свалят с до 2%, а физическата активност с още 1 %. Начинът на живот и психосоциалното спокойствие също помагат. Тоест без инсулин и без таблетки може да се свали гликирания хемоглобин с З-4%, дори и повече, твърди д-р Попиванов. С информиране и обучение на диабетиците за 10 г. в Израел успяват да намалят разходите за пациентите с диабет с 25%. У нас в началото на 50-те години от диабет са страдали около 1,5% от населението, а в момента са 10%. Болните от диабет тип I само за 20 години – от 1982 г. до 2002 г., се увеличават с 50%, което е стряскащо.

„През 90-те години у нас с помощта на западни фирми се изградиха около 50 центъра за обучение на диабетици, с което само за няколко години престоят им в болниците падна от 20 на 5 дни – казва д-р Попиванов. – Кетоацидозите намаляха в пъти! Ако не беше актуалната организация на здравеопазването, която да налага и мотивира „претакането“ на здрави пациенти през клиниките, в тях щяха да влизат само пациенти с остри разстройства като кетоацидоза например. С обучението в тази програма в доболнични диабетни центрове успяхме да подобрим ситуацията. У нас не се плаща за обучение на диабетиците и се дават недостатъчно средства и за тест ленти, необходими
за самоконтрола на диабета. Възможно ли е да лекуваш кръвното си налягане, ако не можеш да го измериш? Повечето пациенти с диабет искат да контролират кръвната си захар и могат да бъдат много по-добре лекувани. Ако държавата купи на едро чрез търг за 200 000 пациенти по 1200 лентички годишно, ще се похарчат в пъти по-малко пари, отколкото, ако всеки ги купува на дребно“, категоричен е ендокринологът .

[Общо: 9    Средно: 3/5]
Мазнините по-опасни за диабетиците отколкото въглехидратите беше последно модифицирана от: август 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *