петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЛекуват травми с кръвни клетки на самия пациент

Лекуват травми с кръвни клетки на самия пациент

Плазма, извлечена от кръвните клетки на самия пациент, успешно лекува травми на мускулите, ставите, хрущялната и всички меки тъкани. Новият метод се прилага в Клиниката по ендоскопска травматология във ВМА. Дори в Европа този метод все още се счита за новост. Познат е под името лечение на меки тъкани чрез плазмени растежни фактори.

Става дума за субстанция, която стимулира по-бързото и успешно зарастване и възстановяване предимно на меките и съединителните тъкани (мускули, сухожилия, капсули и хрущяли). Те се извличат от кръвта на пациента в специален високотехнологичен апарат, обработват се и се инжектират в болното място.

За извличането на плазмените растежни фактори не се чака дълго. Обработката става за не повече от половин час. Докато бъдат направени съпътстващите изследвания на новоприетия в болницата, те се приготвят, а след това могат веднага да се инжектират на пациента. Така не се губи време, а за пострадалия няма никаква опасност от усложнения, които настъпват след операция или трудни зараствания на травмата.

Чрез обогатената субстанция травмата се възстановява значително по-бързо и сигурно, отколкото по естествен път без тази нова манипулация. Иновацията в лечението на меки тъкани чрез инжектиране на плазмени растежни фактори е изключително подходящо за спортисти, но и за пострадали от тежък физически труд и при производствени инциденти и аварии.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -