четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВещество в магданоза и целината лекува рака на гърдата

Вещество в магданоза и целината лекува рака на гърдата

Субстанция, съдържаща се в магданоза и целината, може да се окаже мощно средство в борбата с някои видове рак на гърдата, става ясно от ново проучване на учени в университета на Мисури, САЩ. Апигенин (apigenin) успява да блокира растежа на туморите, ако жената има от хормона прогестин. Той се дава на някои жени в менопауза в комбинация с естроген като хормонозаместваща терапия.

Апигенин забавя прогресирането на раковите клетки в гърдата по три начина: води до клетъчна смърт при тях, инхибиране на клетъчната пролиферация и намаляването на влиянието на ген, свързан с растежа на тумора. Това обяснява проф. Салман Хайдер, експерт по биомедицински науки.

Негов екип направил тест при мишки. Кръвоносните съдове, които хранят тумора, се стеснили при мишки, които получили лечение с апигенин. Така злокачественото образувание „гладува“ и възможностите му да образува метастази силно се ограничават.

Моркови и целина неутрализират токсини в храната

В крайна сметка туморите на 90% от хранените с апигенин опитни животинки намалели. Условието обаче било те да имат и от хормона прогестин.

Проучването е публикувано в специализираното издание „Хормони и рак“ (Hormones and Cancer). Освен в магданоза и целината, апигенин се съдържа в по-малки концентрации и в някои ядки. Учените допускат, че веществото ще може да се използва и за профилактика на рака на гърдата, но за това са необходими още изследвания.

В Израел пък група учени вече патентова свое откритие – белтък от вируса, който води до СПИН, убива напълно раковите клетки при лимфом и меланом. Микробиолозите и имунолозите от Еврейския университет ще представят разработката си на предстояща международна конференция по биотехнологии.

Те доказват, че протеинът VIF, който влиза в ДНК на ХИВ, се свързва с протеини в двата вида ракови клетки и ги унищожава завинаги. Това не може да постигне дори лъчетерапията в наши дни. Откритието на израелските учени дава сериозна надежда на болните от рак на кръвта.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -