Вещество в магданоза и целината лекува рака на гърдата

PRINT
мамография рак на гърдата

Субстанция, съдържаща се в магданоза и целината, може да се окаже мощно средство в борбата с някои видове рак на гърдата, става ясно от ново проучване на учени в университета на Мисури, САЩ. Апигенин (apigenin) успява да блокира растежа на туморите, ако жената има от хормона прогестин. Той се дава на някои жени в менопауза в комбинация с естроген като хормонозаместваща терапия.

Апигенин забавя прогресирането на раковите клетки в гърдата по три начина: води до клетъчна смърт при тях, инхибиране на клетъчната пролиферация и намаляването на влиянието на ген, свързан с растежа на тумора. Това обяснява проф. Салман Хайдер, експерт по биомедицински науки.

Негов екип направил тест при мишки. Кръвоносните съдове, които хранят тумора, се стеснили при мишки, които получили лечение с апигенин. Така злокачественото образувание „гладува“ и възможностите му да образува метастази силно се ограничават.

Моркови и целина неутрализират токсини в храната

В крайна сметка туморите на 90% от хранените с апигенин опитни животинки намалели. Условието обаче било те да имат и от хормона прогестин.

Проучването е публикувано в специализираното издание „Хормони и рак“ (Hormones and Cancer). Освен в магданоза и целината, апигенин се съдържа в по-малки концентрации и в някои ядки. Учените допускат, че веществото ще може да се използва и за профилактика на рака на гърдата, но за това са необходими още изследвания.

В Израел пък група учени вече патентова свое откритие – белтък от вируса, който води до СПИН, убива напълно раковите клетки при лимфом и меланом. Микробиолозите и имунолозите от Еврейския университет ще представят разработката си на предстояща международна конференция по биотехнологии.

Те доказват, че протеинът VIF, който влиза в ДНК на ХИВ, се свързва с протеини в двата вида ракови клетки и ги унищожава завинаги. Това не може да постигне дори лъчетерапията в наши дни. Откритието на израелските учени дава сериозна надежда на болните от рак на кръвта.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Вещество в магданоза и целината лекува рака на гърдата беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *