вторник, 3 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДобрият холестерол не пазел от инфаркт

Добрият холестерол не пазел от инфаркт

Добрият холестерол може би не е чак толкова полезен за сърцето, сочи ново проучване, публикувано в сп. „Лансет“. Той не намалява риска от инфаркт. Всеки, който си е правил изследване за холестерола, знае колко е важно „лошият“ – липопротеини с ниска плътност (LDL), да бъде държан под определени стойности, а „добрият“ – липопротеини с висока плътност, да бъде повече. Сега проучване на Харвардския медицински колеж обаче сочи, че добрият холестерол не пази сърцето от инфаркт.

Учените решили да сравнят риска от развитие на инфаркт при хора, които по генетични причини имали високи стойности HDL, и при други, които имали от него средни стойности. Теоретически хората от първата група трябвало да бъдат по-добре защитени от заболяванияна сърцето. По-високата концентрация на HDL в кръвта при някои проучвания се свързва са намаления риск от инфаркт.

Статистиката на 50 000 души сега обаче показала, че такава зависимост няма. Изводът е, че най-добрата профилактика на инфаркта е понижаването на лошия холестерол. Освен това повишаването на добрия е трудно изпълнима задача, тъй като нито упражнения, нито промяна в стила на живот не може съществено да му повлияе.

Свързани теми:

Доказаха, че атеросклерозата е обратима

До 5 г. ще има ваксина срещу инфаркт

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -