До 5 г. ще има ваксина срещу инфаркт

PRINT

Учени от САЩ са разработили ваксина, която може да спира сърдечните пристъпи и по този начин да пази от инфаркт, съобщава британският в. „Телеграф“. Препаратът съдържа антитела, които предотвратяват отлагането на мазнини в артериите. Може да бъде регистриран до 5 г., съобщават авторите на разработката на конференция по кардиология в „Импириъл колидж Лондон“.

Пускането на ваксина срещу инфаркт ще бъде голям успех за медицината, коментира проф. Юлия Джоргова, шеф на клиниката по кардиология в болницата „Св. Екатерина“ и председател на Българското кардиологично дружество. Знае се, че високият холестерол е основен рисков фактор за острия инфаркт на миокарда. Също така е установено, че натрупването му започва още в ранна възраст.

Откриха нов фактор, който вдига риска от инфаркт и инсулт

„Пушенето, високият холестерол са по-скоро вторични фактори. Става дума за сложни процеси в организма, чиито механизъм още не разгадан. Има теория, че вируси провокират отлагането на плаката, но тя не е доказана. Регистрирането на ваксина срещу съдовите промени ще е потвърждение, че има външен причинител на атеросклерозата“, коментира проф. Джоргова.

Ваксината, разработена в центъра „Чедарс-Синай“ с работно име BI-204, може да се дава като инжекция или капки през устата. Инвестицията е на компаниите „БиоИнвент и Генентех“. В момента няма превантивно лечение на високия холестерол. Установят ли се повишени нива на лошите мазнини (LDL) в кръвта, лекарите сега изписват статини.

Познавате ли симптомите на инфаркта?

Някои пациенти обаче не се повлияват от тях. Ако бъде одобрена, новата ваксина ще се дава първо на тях, понеже ще струва скъпо. Вероятно ще са необходими няколко приема, за да се постигне ефект. По-нататък обаче тя може да бъде включена в задължителния имунизационен календар и ще се дава в детска възраст.

Независими експерти вече са потвърдили, че резултатите от ваксината срещу инфаркт са многообещаващи, пише още в. „Телеграф“. Коронарните сърдечни заболявания се развиват, когато мазнините се отлагат в съдовете и ги стесняват. Част от плаката може да се откъсне и да образува тромб, който да запуши важен кръвоносен съд към сърцето.

Учените от Лос Анджелис са успели да намалят образуването на плака до 70% при мишки. В САЩ и Канада вече започват изпитания на препарата при 144 сърдечно болни. Предишни тестове с хора показали, че ваксината намалява наполовина опасната плака в съдовете, а здравите хора я понасят много добре.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 2    Средно: 3/5]
До 5 г. ще има ваксина срещу инфаркт беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *