събота, 23 септември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПознавате ли симптомите на инфаркта?

Познавате ли симптомите на инфаркта?

При инфаркта части от клетките на сърдечния мускул загиват, тъй като не получават достатъчно приток на кръв. Затрудненото кръвоснабдяване обикновено е причинено от съсирек, който запушва коронарен съд. За да се окаже ефективна медицинска помощ, е важно хората да познават симптомите на инфаркта, казва проф. Томас Фойгтлендер, медицински директор на Кардиоангиологичния център „Бетаниен“ във Франкфурт на Майн.

Симптоми на инфаркт – болка зад гръдната кост или челюстта

Типичен симптом е интензивната болка зад гръдната кост, която продължава над 5 минути. Пациенти споделят, че усещането е сякаш слон е седнал на гърдите им или пък някакъв пръстен стяга гръдния им кош. Болката се излъчва към лявата или дясната ръка, към горната част на корема или долната челюст.

Силно парене зад гръдната кост или внезапно появил се задух също може да са заради настъпил инфаркт. В допълнение човек може да усети гадене, изпотяване или чувство на слабост. За съжаление симптомите невинаги са така ясни.

При 20 до 30% от пациентите болката в гърдите липсва. Понякога тя се усеща само в челюстта. Други пък споменават, че усещат стягане в гърдите при минимално усилие, или пък се събуждат през нощта от боцкане и парене в гръдния кош. Мнозина решават, че това са стомашни киселини или нещо подобно. Тези сигнали обаче може да са предвестници на инфаркт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Причини и симптоми на сърдечните аритмии 
Болката в челюстта може да е от сърцето 
Какви може да са причините за болка в гърдите? 
Хапче от домат пази сърцето 
Инфарктите са масово сутрин заради циркадните ритми 

Как реагират жените на инфаркта?

При тях най-често се наблюдава болка в гръдния кош. Обикновено те се оплакват от прилошаване и недостиг на въздух. При тях често има болка още в горната част на корема, гърба или ръката. Някои болести повлияват върху симптомите. Например диабетиците може да изкарат инфаркт без осезаеми симптоми. Тяхното усещане за болка се променя от захарната болест. Те може да усетят най-много слабо дърпане в гърдите.

Околните може да се ориентират дали наистина става дума за инфаркт по оплакванията на засегнатия. Той се опитва да не се движи, изглежда твърде блед и често се поти обилно. Ако човек до вас има симптоми на инфаркт, трябва да се извика линейка по най-бързия начин.

Навременното откарване в подходящо лечебно заведение дава шанс на 90% от пациентите да оцелеят. Единственото, което близките могат да правят, докато чакат „Бърза помощ“, е да успокояват болния.

Инфарктът е особено опасен, тъй като в началото му може да се стигне до тежки аритмии – т.нар. камерно мъждене. Сърцето бие лудо, но капацитетът му на помпа пада рязко. Без лечение камерното мъждене може да причини смърт дори за минути.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации

1 коментар

  1. В случае своевременной ранней диагностики инфаркта миокарда выполняется тромболитическая терапия или ЧКВ, что определяется клинической ситуацией, характером изменений на ЭКГ. 

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -