сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМинерали и билки облекчават симптомите при менопауза

Минерали и билки облекчават симптомите при менопауза

Менопаузата не е краят на активната фаза при жената, напротив, животът започва на 55 г., казва д-р Мария Папазова, холистичен лекар, и дава практически съвети как да се премине през този период с лекота и без неприятни симптоми.

Кога настъпва менопаузата

Статистически периодът на менопауза настъпва след 47-48 годишна възраст, но при някои жени може да се отложи до 53-54 години. За съжаление при други първите сигнали започват още в средата на 30-те г. и тези случаи зачестяват. Това вече е болестно състояние, а за него има обективни екологични причини, посочва лекарката. Кога ще настъпи периодът на менопауза, е заложено генетично в някаква степен. Всяка жена може да се ориентира по майка си и баба си, какво я очаква.

Върху гените обаче се наслагват неблагоприятни екологични фактори. Вместо да се радват на цветущо здраве в годините, когато планират да заченат и родят дете, много млади жени се борят с кисти на яйчниците, ендометриоза, миоми и дори тумори, казва още д-р Папазова. Ракът на гърдата също е свързан с хормоналния дисбаланс в организма.

Как се променят естроген и прогестерон

По принцип навлизането в менопаузата е нормална еволюция на женския организъм и не би трябвало да го приемаме за болестен период. Това е нормална промяна във функциите на яйчниците. В тях все по-рядко узряват яйцеклетки, оттам започва да се променя цикличността между естрогени и прогестерон. Естрогенът е хормонът на първата фаза на бременността. Той започва да се отделя още от първия ден на менструацията, достига своя пик в маточната лигавица и половите органи към 10-ия ден от цикъла, а след това бавно пада. В периода на овулация настъпва покачване на втория хормон прогестерон. Прогестеронът остава висок още по време на цялата бременност и след това бавно спада.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво помага при горещи вълни в менопаузата? 
Билки и терапии при менопауза 
Видове течения при жената и причините за тях 
Хормонална терапия при менопауза провокира панкреатит 
Кога се прилага хормонозаместителна терапия при менопауза

В наши дни обаче това невинаги се случва така. Индустриализацията е свързана с широко разпространение на субстанции, които действат като псевдохормони в организма. Най-опасни са ксеноестрогените, с които често се срещаме в бита – пластмаси, индустриалните опаковки на храни, консервантите на козметиката. Така в организма настъпва насищане – нарича се естрогенно доминиране, което трудно се доказва с наличните лабораторни тестове, посочва д-р Папазова (на снимката долу). Вече няма два пика на естроген и прогестерон, а превес на естрогена през цялото време.

Прогестеронът остава в кръвта и тестовете показват нормална негова концентрация. Само че в тъканите неговите рецептори са запълнени от фалшивите ксеноестрогени, така че естрогенното доминиране е придружена с относително тестостеронова недостатъчност в организма. Една от причините за подранилата менопауза е именно тази. Другият ефект е появата на много горещи вълни във възрастта на менопаузата.

Горещи вълни, потене или напълняване – чести симптоми при менопауза

Жените се оплакват от обилно изпотяване, облива ги ледена пот, става им горещо, отварят прозорци и врати, но след това им става студено и почват да зъзнат. „Това вече е болестно състояние, което се нуждае от коригиране, – разказва лекарката. – Виждала съм жени, които стоят на работното място с хавлиени кърпи на врата, за да попиват потта. Оплакванията може да се подобрят с подходящи фитопрепарати.“

При нея идват жени, на които гинеколозите казват, че излизат от фертилна възраст и гаснат хормонално. Наблюдавам хипердиагностика по отношение на ранната менопауза, посочва д-р Папазова. Жена на 40 г. търси помощ при нея. Много е отчаяна, защото гинекологът й казва, че влиза в ранна менопауза, а до момента тя не е забременяла. Минала е два пъти неуспешно през инвитро.

Приложих пълна реминерализация плюс диоскорея и сега жената на 42 г. е бременна по естествен начин в осмия месец, не крие радостта си лекарката. Друга нейна позната пък решава да дава на 70-годишната си майка различни хранителни добавки. Възрастната жена пие прилежно всичко и в един момент шокира близките си с признанието, че месечният й цикъл се върнал.

Фитопрепарати помагат срещу симптомите, диета – срещу напълняването

Има прости и достъпни мерки, с които жената може да отложи за известно време този момент. Може да настъпи дори подмладяване. Вещества във фитопрепаратите са точен еквивалент на прогестерона, когато се приемат вътрешно. Понякога ранната менопауза може да е свързана с друга диагноза – миома или хашимото. Всичко в крайна сметка се корени в дисбаланса на прогестерон и естроген.

Друг неприятен симптом след 50 г. при жената е напълняването. Това се случва не само заради менопаузата, но и защото по принцип някои хора имат склонност към инсулинова резистентност. Ако жената иска да запази добрата си фигура, трябва да избягва обичайните зърнени храни. Вместо тях да консумира повече елда, киноа, амарант. Белият ориз се заменя с басмати. Ако се храним ритмично 5-6 пъти на ден, по-трудно се пълнее, защото се увеличава скоростта на метаболизма. Във всяко хранене е добре да има от трите хранителни групи – протеини, въглехидрати с нисък гликемичен индекс и добри мазнини, съветва специалистът. Менопаузата просто улеснява и задълбочава вътрешната склонност към напълняване.

Шуслеровата терапия с минерални соли – помощник в менопаузата

Ако жената например страда от безсъние, може да взема шуслерова сол 7 (магнезиум фосфорикум). Други подходящи соли са 5 (калиум фосфорикум) и 11 (силицея). Има също комбинирани хомеопатични препарати и един монопрепарат с беладона. Шуслеровите соли №1 (калциум флуоратум) и №11 могат да запазят съединителната тъкан и да предпазят от бръчки. Напълняването всъщност е възпаление в организма. Затова е важно да се приемат омега-3 мастни киселини – например качествено рибено масло. Полезните мазнини се съдържат още в жълтъка на яйцата, в зелените растения и зелените зеленчуци.

При много тежки симптоми, които вложават качеството на живот, трябва да се направи пълна реминерализация на организма. Солта за нервната система № 5 се допълва от №4 за ендокринната система, солта за релакс №7 и №11, казва д-р Папазова. Ако се покачва кръвното, сол №8 помага за регулирането му.

Хормоналната терапия крие рискове

д-р Мария Папазова

Съветвам жените, на които гинеколозите препоръчват хормонална терапия, добре да премислят рисковете, казва д-р Папазова (на снимката горе). Тя е медикаментозно хормонално въздействие със синтетични препарати, която не лекува дълбоката същност на проблема. Медикаментите наглед ликвидират проблемите – водят до възстановяване на месечния цикъл за известно време и спиране на вълните. Но в дългосрочен план може да провокират дори онкологично заболяване, има такива проучвания.

Идеята да се прилагат хормони през менопаузата идва от 40-те г., когато американски доктор излага в своя книга тезата, че жената вече нищо не струва, ако не може повече да ражда деца. Заради бръчките с напредването на годините тя, освен непотребна, става и грозна. Лансира идеята, че синтетичните хормони са решението на проблема.

Има голям обществен натиск в нашето съвремие младостта да продължава безкрайно дълго. Вместо да се тъпчем с хормони обаче можем да опитаме естествени методи като фитопрепарати, минерали, дихателна гимнастика. Да запазим вкуса си към живота! Има една много хубава книга, която разказва за жени над 70 и 80 г. Те решават, че сега най-после е дошъл моментът да изпълнят най съкровените си желания – неща, които са искали да правят цял живот, дори да звучат щуро като например да карат мотор „Харлей Дейвидсън“.

Друга става фотомодел на 70 г., а трета – холивудска звезда на 80 г. Важно е жената да запази достойнството и красотата си в този период, който не се свежда до хормоналните нива. Да помним, че с правилен начин на живот можем да запазим много по-дълго във времето биологичните си параметри.

Автор Илиана Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -