петък, 1 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВидове течения при жената и причините за тях

Видове течения при жената и причините за тях

Всяка жена в определен момент от живота си се е сблъсквала с проблема течение от влагалището. Понякога то е безобидно, но друг път е свързано с определено неразположение или инфекции. Повод за тревога има, ако секретът се промени като цвят, консистенция и мирис. Други симптоми са парене, болка или сърбеж. Причина за възпалението най-често са вируси, бактерии или гъбички.

Прекалената интимна хигиена може да изиграе ролята на отключващ фактор. Интензивното използване на сапуни, интимни дезодоранти, промивки нарушава естествения самопочистващ механизъм на влагалището, а също и баланса между защитните сили и микроорганизмите, някои от които естествено обитават влагалището. Променя се нормалната му киселинност.

Тампони, които остават прекалено дълго във влагалището, тясно синтетично бельо или лошата интимна хигиена на мъжа също допринасят за възпаления. Други виновници са:

  • Противозачатъчни средства като спирали и други механични и химични дразнители
  • Алергии, алергични реакции към латекса на кондоми. Свръхчувствителност може да е към външни или вътрешно прилагани лекарства в областта на гениталиите.
  • Лечението с антибиотици, ако те се приемат по-дълго, влияе върху средата във влагалището.
  • Хормонални колебания по време на пуберитета, бременността и менопаузата. Женските полови хормони, особено естрогените, са регулатори на състава на секрета. Жените в менопауза са по-уязвими за инфекции, подобен ефект дават и противозачатъчните хапчета.
  • Отслабен имунитет. Ако имунната система е отслабена поради заболяване, стрес или психично натоварване, това се отразява и на женската полова система. Улеснява се размножаването на гъбички. Влияние оказват и препарати, които потискат имунитета, например кортизоновите препарати.
  • Захарен диабет. По-високата захар в организма е благоприятна среда преди всичко за гъбичките, които се хранят с глюкоза. При диабета имунитетът също е понижен.
  • Тумори в областта на половата система, маточната шийка или матката, възпалителни процеси в тазовата област или на половите органи също променят естествената киселинност на средата. Ако течението е примесено с кръв, непременно трябва да се потърси специализирана помощ за изясняване на диагнозата.

Възпаление на влагалището от бактерии

Симптоми
Лекарите го наричат колпит или вагинит. Проявява се с обилно течение, безцветно до сивкаво, мирише на риба. Често е по-течно, има зърниста консистенция. Може да има парене и сърбеж.

Причина
Най-често причинителят е бактерията Gardnerella vaginalis. Може обаче да са и стрептококи, стафилококи, коли бактерии или микоплазми. Възможно е едновременно да са налице повече от една бактерии в болестотворно количество.

Диагноза
Взема се секрет за анализ на киселинността и причинителя.

Терапия
Гинекологът може да препоръча антибиотик според вида на причинителя на инфекцията. Подходящи са и препарати за локално приложение с млечнокисели бактерии. Трябва да се преразгледа и подхода при интимната хигиена.

Възпаление при гъбична инфекция

Снимка: Freepik

Симптоми
Секретът е бял и като пресечен, обикновено е съпътстват от силен сърбеж, парене и болки. Срамните устни и входът на влагалището са зачервени и подути. Има парене и при уриниране.

Причина
Обикновено виновникът е гъбичката кандида (Candida albicans). Гъбички от този тип – дрожди, са най-често срещаните причинители на вулвовагинит. Инфекциите с кандида се наричат още соор. Дрождите са част от нормалната флора в стомашно-чревния тракт. Прекомерното им размножаване в гениталиите обикновено е свързано с хормонални колебания. Най-уязвими са бременните и жените в климактериума. Допълнителни утежняващи фактори са отслабен имунитет – заради имуносупресорна терапия, диабет, противозачатъчни хапчета, стрес, хормонални терапии и чести посещения на басейни. При къпане в басейн влагата размеква кожата на външните гениталии и това сваля естествената й защита.

Диагноза
Гинекологът разпознава гъбичната инфекция по бяло-сивкавите налепи на входа на влагалището, стените му и евентуално по маточната шийка. Но и без налепи тези места са доста зачервени. При лабораторно изследване на проба от влагалищен секрет под микроскоп ясно се вижда прекомерното размножаване на гъбичките. Нерядко става ясно, че инфекцията е смесена, т.е. причинена е от различни микроорганизми.

Терапия
При гъбична инфекция по правило се прилагат антимикотични препарати под формата на вагинални таблетки или мазила. Засегнатите жени не бива да използват тампони докато възпалението не отшуми, нито да правят промивки на влагалището. Бельото и кърпите се подменят всекидневно. Добре е партньорът също да се изследва и при необходимост да приложи лечение.

Възпаление при трихомониаза

Симптоми
При трихомониаза се появява обилно, жълто-кафеникаво или зеленикаво течение с неприятна остра миризма. Вагината е зачервена, има парене и сърбеж. Възпалението може да засегне и пикочните пътища, като предизвика болки при уриниране.

Причина
Инфекциите с причинителя трихомонас вагиналис (Trichomonas vaginalis) се числят към сексуално предаваните заболявания. Жената обаче може да се зарази и по други начини. Причинителят е паразит, който често се среща във вагиналния секрет и без да се стигне до оплаквания. В повечето случаи обаче той предизвиква възпаление, което може да се задълбочи от бактериална или гъбична инфекция.

Диагноза
Самият вагинален секрет и възпалителните признаци във влагалището насочват гинеколога към възможната диагноза. Изследване под микроскоп на вагинален секрет показва вида на паразита.

Терапия
В повечето случаи инфекцията се лекува успешно с медикаменти като деривати на никроимидазол или метронидазол. Те може да се прилагат локално или да се пият под формата на таблетки. Непременно трябва да се приложи паралелно лечение и на партньора.

Инфекцията с хламидии може да доведе до безплодие

гинекологичен преглед цинтонамазка

Симптоми
Коварното при инфекцията с хламидии е, че тя може да протича без осезаеми симптоми. В този случай насоките може да дойдат по-скоро от мъжа, който получава парещо слузесто течение. При честа смяна на партньорите обаче е трудно да се проследят подобни симптоми, тъй като инкубационният период на инфекцията не е съвсем кратък. При жената понякога също може да има по-интензивно течение и болки в долната част на тялото.

Причини
Инфекцията се причинява от хламидийните бактерии, предава се по полов път. Те се откриват често във влагалищния секрет на заразените. Хламидиите се загнездват в клетката и увреждат лигавицата на пикочните пътища и половите органи. Нападат маточната шийка (Zervix uteri) и предизвикват възпаление.
Последиците от нелекуваната хламидийна инфекция може да са много тежки – спонтанни аборти или невъзможност да се забременее. Тя може да засегне и лигавицата в областта на очите, а при мъжа – пикочните пътища, простатата и тестисите. Затова годишните прегледи при гинеколог са задължителни. В Германия за жените до 25 г. се полага безплатно веднъж годишно микробиологично изследване за хламидии.

Диагноза
Гинекологът установява първо, че лигавицата на маточната шийка е възпалена. Под микроскоп се разглежда проба от възпалените клетки. Причинителят обаче трябва да се докаже лабораторно – това е възможно чрез проба влагалищен секрет или тъканна биопсия.

Терапия
В повечето случаи инфекцията се лекува успешно с антибиотици, терапията включва и двамата партньори. При смяна на партньора се препоръчва използването на кондоми.

Редактор Ина Димитрова

Image by stefamerpik on Freepik

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -