петък, 21 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво означава постоянната болка в прасеца?

Какво означава постоянната болка в прасеца?

Болката е един от най-универсалните отговори на организма на различни вътрешни и външни дразнители. Най-честата причина за болки в мускулатурата на прасците са различни синдроми и заболявания, свързани с костно-мускулната система като например травми, артрозни изменения по ставите (износване на ставния хрущял), остеопороза, плоско стъпало и пр.

Радикулит или дископатия може да са причина за болката

Много често такава болка се появява и при дразнене на периферните нерви при заболявания, засягащи поясните прешлени на гръбначния стълб, като радикулит, дископатия, спондипоза (ошипяване). При редица съдови заболявания един от първите симптоми може да бъде болка в подбедрицата. При острата артериална недостатъчност (внезапно запушване на артериите на крака) болката е силна, остра и пробождаща, понякога непоносима. Тя се съпровожда с изстиване на стъпалото, побеляване или посиняване на пръстите, невъзможност за движение на пръстите и стъпалото и намаляване на сетивността им.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Води ли до разширени вени седенето с кръстосани крака?
Съвети как да се справим с разширените вени
Болка и зачервяване на кожата издават тромбофлебита

При хроничната артериална недостатъчност на крайниците болката се появява само при ходене – изкачване на наклон или по-бързо ходене или бягане. Пациентите точно определят при ходене на колко метра се появява болката. В действителност това не е точно болка, а чувство на умора и схващане на мускулатурата, което кара пациента да спре. Опредепя се с термина „клаудикационна“ болка или claudicalio intermitens -периодично накуцване. В по-напредналите стадии може да се появи и болка в покой. При заболяванията на вените също може да има болка в подбедрицата.

При запушване на дълбока вена има и твърд оток

При запушване на дълбоките вени (флеботромбоза) се наблюдава твърд оток и болка в подбедрицата, засилваща се при сгъване на стъпалото. Цветът на кожата може да се промени (да посинее). При тромбофлебит на повърхностните вени има силна болка в областта на засегнатите вени, съчетана със . затопляне и зачервяване. При разширените вени и хроничната венозна недостатъчност . болката в подбедриците е по-слаба и се проявява по-силно към края на деня, като обикновено е съчетана с тежест в краката и оток.

При поява на болка в подбедрицата пациентът трябва да се обърне към общо-практикуващия пекар, а той ще го насочи най-често към ортопед травматолог или ревматолог, но ако прецени, че се касае за съдово заболяване, и към съдов специалист -ангиолог или съдов хирург.

Д-р Асен Драмов, главен асистент в сектора по ангиология кьм Клиниката по съдова хирургия и ангиопогия в Националната кардиологична болница – София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -