понеделник, 6 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВоди ли до разширени вени седенето с кръстосани крака?

Води ли до разширени вени седенето с кръстосани крака?

Има ли риск за разширени вени, ако често седим с кръстосани крака? Разпространено е мнението, че това затруднява кръвообращението и води до заболяването. Няма научни факти, които да подкрепят твърдението, казва проф. Маркус Щюкер, специалист по разширените вени.

Тези кръвоносни съдове се намират твърде дълбоко в крака, за да бъдат засегнати от седенето с кръстосани крака, допълва проф. Щюкер. Ако кракът изтръпне или усетим мравучкане, то причината може да е приклещен нерв, допълва специалистът по вените. Продъжителното седене обаче само по себе си вреди на тези кръвоносни съдове.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Отоците по краката – кога при какъв лекар да ходим
Болка и зачервяване на кожата издават тромбофлебита
Eмболията възниква внезапно и може да застраши живота
Съвети как да се справим с разширените вени

Задачата на вените е да транспортират кръв към сърцето. Те могат да се справят добре, само ако мускулната „помпа“ в прасците работи добре. Мускулите притискат вените и кръвта малко по малко се придвижва нагоре. Това се случва, само ако се движите и натоварвате мускулатурата на прасците. Седите ли неподвижно на бюрото, тази мускулна група се изключва напълно и кръвта застоява в краката.

Не става дума за неблагоприятна поза при седене, а по-скоро за обездвижването само по себе си, коментира специалистът. Допълнителни фактори, които усложняват ситуацията, са наднорменото тегло, наследствено предразположение, слаба съединителна тъкан, която се среща по-често при жените. Най-доброто, за да стимулираме вените, е да ставаме по-често от стола и да повървим малко. Дори в автобуса или самолета можем да се раздвижваме по-малко – правете кръгове със стъпалата или просто ги движете нагоре-надолу.

Източник: Apotheker Umschau

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -