Болка и зачервяване на кожата издават тромбофлебита

PRINT
разширени вени

В по тесен смисъл понятието тромбофлебит описва заболяване на повърхностните вени, тъй като при него са най-изявени признаците на възпаление. Понякога неправилно се използва понятието дълбок тромбофлебит за флеботромбозата (запушването от тромб на дълбоките вени на крайниците). Названието на заболяването идва от гръцките думи phlebos – вена и thrombos – съсирек,тромб и представлява възпаление на венозен съд, съпроводено с образуване на кръвен съсирек (тромб) в него.

Повърхностният тромбофлебит в 90% е в следствие на разширени вени най-често на долния крайник и тогава се нарича варикофлебит (varices = разширени вени), казва д-р Асен Драмов от Националната кардиологична болница. При продължително стоене или седене, особено в горещите летни дни, кръвта в разширените вени почти не циркулира (състояние на стаза) и в определен момент се създават условия за образуване на тромб (най-често в джобчетата около венозните клапи). Самият тромб пък дразни стената на вената и се развива силна възпалителна реакция – получава се тромбофлебит.

Тромбофлебит – симптоми и лечение

Симптомите на тромбофлебита – болка, зачервяване и оток

Признаците на тромбофлебита са внезапно начало, протичащо с болка, зачервяване и локален оток на повърхностните (най-често разширени вени – вж. по горе) на краката. Болката може да е много силна и дори да пречи на стъпването и ходенето. Повишава се температурата в областта на тромбофлебита. С развитието на заболяването може да се наблюдава и разпространяване по хода на засегнатата вена, както към слабинната гънка, така и към пръстите на крака като нови участъци от вената се обхващат от тромбозата и възпалението.

Диагнозата на тромбофлебита е сравнително лесна

Поставя се обикновено по типичните признаци на заболяването. Понякога при по-пълни пациенти или при по-дълбоко разположени повърхностни вени е необходимо извършването на ехографско доплер изследване за поставянето на диагнозата, както и за оценка на близостта на процеса до дълбоките вени, което има значение за правилното лечение. При тромбофлебит без разширени вени на краката е необходимо да се направят изследвания за изключване на други заболявания – ракови, възпалителни и т.н.

Лечението на тромбофлебита се назначава от специалист

Прегледът трябва да е извършен от ангиолог или съдов хирург. Те най-добре ще преценят нуждата от прилагането на подкожни инжекции с нискомолекулен хепарин или други противосъсирващи лекарства (напр. фондапаринукс) за 5 до 10 или повече дни, а няма да пропуснат и необходимостта от оперативно лечение. При ясна клинична картина и липса на усложнения диагностиката и лечението може да се проведат и от общопрактикуващия лекар или общия хирург.

Лечението основно се състои в покой на крайника (най-добре повдигнат нависоко), намазването с хепаринови и противовъзпалителни мазила, охлаждащ компрес с вода и малко спирт и по преценка прилагането на противосъсирващи подкожни инжекции за около 10 дни и приемането на противовъзпалителни таблетки през устата. Лечението на тромбофлебита продължава от 10-15 дни, понякога до 2-3 месеца. След преминаване на силната болка се препоръчва носенето на еластични чорапи.

При достигане на тромбофлебита до 3 или по-малко от 3 см от дълбоките вени е необходимо оперативно лечение по спешност. Извършва се превързване (лигатура) на повърхностната вена близо до неийното вливане в дълбоката, за да се предпази пациентът от засягане на дълбоките вени от тромбозата (т.нар. флеботромбоза). В някои случаи може да се предпочете продължително лечение с противосъсирващи средства (антикоагуланти).

Какъв е рискът за сърцето при тромбофлебит?

Профилактиката на тромбофлебита е профилактика на разширените вени. Хората с разширени вени трябва да избягват продължителното заседяване (или застояване), трябва да почиват с повдигнати над нивото на тялото крака, да практикуват спорт или туризъм. Много важно е носенето на еластични чорапи или чорапогащник. Своевременното оперативно отстраняване на разширените вени ще предпази пациентите от последваща поява и на тромбофлебит.

Свързана тема: Eмболията възниква внезапно и може да застраши живота

СНИМКА: VENENLIGA

[Общо: 73    Средно: 2.7/5]
Болка и зачервяване на кожата издават тромбофлебита беше последно модифицирана от: юни 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *