Отоците по краката – кога при какъв лекар да ходим

PRINT
разширени вени

Оточните състояния са свързани с няколко фактора. Това са повишено количество извънклетъчна течност или на хидростатично налягане в съдовете, увеличена пропускливост на капилярите или намалено количество белтъци в кръвта.

Те могат да бъдат системни, разположени по цялото тяло или локални. Отоците от бъбречен произход са меки, като тесто, сутрешни, зависят от положението на тялото, остава трапчинка при натиск и са неболезнени.

Отоците при сърдечна недостатъчност са вечерни,

Те са още твърди, леко болезнени при натиск и червеникави. Оточни състояния се наблюдават и при напреднали заболявания на черния дроб, при алергия, недохранване, при намалена функция на щитовидната жлеза, при продължително използване на очистителни и диуретици с цел отслабване и др.

Локалните отоци често могат да бъдат разположени по краката, но невинаги са свързани с гореизложените причини. Те може да се наблюдават при плоскостъпие, разширени вени на подбедрицата, прием на някои лекарства като медикаменти за лечение на артериална хипертония, хормонални препарати, при тромбофлебит, при процеси в малкия таз и др.

Диагнозата на оточните състояния се поставя с разговор с пациента и с провеждане на определени лабораторни изследвания, с които да се изясни причината за появата им. Тъй като те може да са изява и на бъбречно заболяване, е уместно болните да се насочат към нефролог за точна диагноза.

Доц. Боряна Делийска е началник на нефрологията в ИСУЛ

Свързани теми: Анемия и хипертония често се появяват заради болните бъбреци

Болка и зачервяване на кожата издават тромбофлебита

Спасиха бременна с кървене в мозъка, оцеля и бебето

При задух и отоци търсете помощ от кардиолога

СНИМКА: venenliga.de

[Общо: 63    Средно: 3.1/5]
Отоците по краката – кога при какъв лекар да ходим беше последно модифицирана от: март 22nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *