четвъртък, 20 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОпасно ли е разширяването на панкреасния канал?

Опасно ли е разширяването на панкреасния канал?

Нормално панкреасният канал е с диаметър до 2 мм (от стена до стена), с гладък контур на стената и без огнищни разширения. След хранене е нормално да се установи преходно разширение на този канал. С напредването на възрастта също е възможно разширяване на канала, без признаци за болестни увреждания.

Разширението на панкреасния канал може да се дължи на някои заболявания: обструктивен хроничен панкреатит, камъни в панкреасния канал, след епизоди на тежък остър панкреатит, тумори на панкреаса или дванадесетопръстника, панкреасни псевдокисти, стеснение на мястото на отваряне на панкреасния канал в дванадесетопръстника, някои вродени аномалии.

Болката при панкреатит е като от пронизване с нож

Разширението на панкреасния канал над 3 мм, съчетано с неравност на контура му, са част от ехографските признаци на хроничния панкреатит. Ехографското изследване на панкреаса е високоинформативен, но субективен метод за изследване на панкреаса и затова се налага да се използват компютърна томография, магнитно-резонансна или ендоскопска холангиопанкреатография, ендоскопска ехография.

За изясняване причината за разширение на панкреасния канал се изследват и някои лабораторни показатели – амилаза, липаза, кръвна картина, глюкоза, калций, урина, билирубин, С-реактивен протеин, туморни маркери (CA-19-9, CEA, CA-72-4) и др. Диагнозата се поставя въз основа на цялостното изследване на пациента – оплаквания, клиничен преглед, образни методи и лаборатория.

При установяване на причината за разширение на панкреасния канал се провежда медикаментозно, ендоскопско или хирургично лечение. При вас може да става дума за безобидно разширение на пакреасния канал, свързано с предходно хранене или с възрастта. Независимо от това препоръчвам цялостен клиничен преглед при специалист.

Свързани теми: Остра болка горе в корема издава панкреатита

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -