понеделник, 24 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПри разлика в дължината на краката до 2 см не се налага...

При разлика в дължината на краката до 2 см не се налага корекция

Повечето от хората имат разлика в дължината на крайниците в рамките до 2 см. Фактически само една четвърт от тях са с еднаква дължина на краката. Разликата в дължините на крайниците се проявява в детството и може да бъде два вида. Анатомичното скъсяване е налице при по-къса кост или кости в резултат на нарушен растеж (поради травма, вродено заболяване или друго придобито заболяване).

При проекционното скъсяване костите, изграждащи крайника, са еднакво дълги, но кракът изглежда по-дълъг (с различна дължина) поради изкривяване в гръбначния стълб (сколиоза), кос таз (изкривяване, наклоняване на таза) или мускулни контрактури. Тези изменения променят позицията на краката и довеждат до разлика във функционалната дължина (изгледа) на долните крайници.

Организмът компенсира разлики в крайниците до 2 см

Малките разлики в дължините на крайниците до 2 см се толерират добре от пациентите и не дават оплаквания. По-големите разлики в дължината на краката водят до куцане, което най-често тревожи пациентите. С времето голямата разлика в дължините на крайниците довежда и до поява на компенсаторни изменения в глезена и ходилото, таза и гръбначния стълб, които подпомагат придвижването. Впоследствие се появяват дегенеративни изменения в ставите на долните крайници, гръбначния стълб, както и болки в гърба.

При проекционното (функционално) скъсяване на крайник лечението цели да се преодолеят причините за появата на дисбаланс и позиционни разлики в дължините на краката. Анатомичното скъсяване на крайниците обикновено не се коригира спонтанно с израстването. По-често разликата в дължините на краката се увеличава с растежа на костно-мускулната система.

При разлика в дължините на краката под 1,5 см обикновено не се налага вземане на специални мерки. В случаите с разлика в дължината на крайниците до 2,5 см се извършва корекция със спомагателни ортезни средства – изравняване на дължината чрез увеличаване на тока на обувката на по-късия крак или поставяне на ортопедични стелки с необходимата дебелина в обувката.

При по-големи разлики от над 2,5-3 см носенето на ортопедични стелки е неудобно и се налага хирургическа корекция на разликата в дължината на крайниците. От изключително значение за успеха на оперативната намеса е правилният избор на момента за извършването на корекцията.

Проф. Пламен Кинов ИСУЛДоц. Пламен Кинов е заместник началник на Клиниката по ортопедия в болница „Царица Йоанна“ – ИСУЛ

Свързани теми: Наднорменото тегло често води до износване на ставите

Фрактури от остеопороза се лекуват и с костен цимент

Кога и защо се налага подмяна на става с изкуствена? Има ли риск?

Скъсано ахилесово сухожилие се зашива с операция

СНИМА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -