петък, 1 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСъвети как да се справим с разширените вени

Съвети как да се справим с разширените вени

Заболяванията на вените мъчат всеки трети българин над 18 г. Основната причина за тях е, че съвременният човек се движи все по-малко, тъй като прекарва часове седнал на бюрото или пред компютъра. Сърцето изтласква артериалната кръв към периферията, но венозната кръв се движи от мускулната помпа, т.е. от движението на долните крайници. По тази причина, когато човек е седнал или прав повече от 2 часа(просто казано – дълго време е в едно и също положение), венозната кръв се застоява.

Как се получават разширените вени

проф. Лъчезар ГроздинскиНалягането в долните крайници се повишава (нарича се венозна хипертония) и се появява риск от венозно заболяване, заяви проф. Лъчезар Гроздински, началник на отделението по ангиология (науката, която се занимава с изследването и лечението на венозните и артериалните заболявания) в столичната болница „Сити Клиник“. Той е и председател на Националното дружество по ангиология и флебология. Най-честото оплакване сред венозните заболявания са т.нар. разширени вени.

На второ място се подрежда венозната тромбоза (образуване на тромби във вените), която е изключително опасна, тъй като при неправилно лекуване или нелекуване води до белодробна емболия. „Стига се до откъсване на тромб от вената, който може да стигне белия дроб и дори да причини смърт. А смъртността от белодробна емболия се подрежда на четвърто място в света след починалите от инфаркт, инсулт и рак. Затова е много важно венозните тромбози да бъдат диагностицирани навреме“, подчерта проф. Гроздински. Освен обездвижването, наследствеността е друг основен рисков фактор.

Разширени вени и хронична венозна недостатъчност

Дефект в клапния апарат на вените може да е причина

Дефект в клапния апарат на вените – при него венозната кръв не минава през клапите, връща се обратно и води до повишаване на венозното налягане. Така се създават условия за разширени вени. Професиите, застрашени от заболяването, са тези на: хирурзите, учителите, готвачите, касиерите, компютърните специалисти, счетоводителите и всички, които по 10-12 часа стоят в едно и също положение.

Пушенето и алкохолът не оказват голямо влияние, но наднорменото тегло е опасно. Често то е свързано с обездвижване. Горещината също е сериозен фактор. Както и бременността, която става причина за появата на разширени вени. Обяснението е, че докато жените чакат бебе, се наблюдават промени в хормоните, а с нарастването си самият плод компресира вените и рисково повишава налягането в тях. „Битката с венозните заболявания трябва да тече на два фронта“, посочи проф. Гроздински.

Отоците по краката – кога при какъв лекар да ходим

Как да се пазим от разширени вени

На първо място човек може сам да се предпазва от тях като примерно на всеки два часа в офиса става и се разхожда. Или пък прави упражнения за краката – като премества тежестта на тялото си от петите към пръстите и обратно. Изследвания с африканци и австралийски аборигени показват колко полезно е това. Тъй като животът им е съпътстван от много движение, те не страдат от разширени вени.

Спортът също е добро решение, но активното движение трудно може да се препоръчва на хора на 60-70 или повече години. При тях помагат разходките. „На втория фронт в битката с венозните болести трябва да са достатъчните на брой специалисти, които да ги диагностицират и лекуват. За жалост у нас ангиолозите са едва десетина, независимо че антологията е наука на около 50 г.“, посочи проф. Гроздински.

Основната диагностика на венозните заболявания се извършва с ултразвук ехография. Така могат да се изследват вените ни от главата до краката и да се види дали те са разширени или запушени. Лечението е медикаментозно, вътресъдово или хирургично.

 

Болка и зачервяване на кожата издават тромбофлебита

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -