вторник, 4 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли болки в краката да са от лекарствата за паркинсон?

Може ли болки в краката да са от лекарствата за паркинсон?

Паркинсоновата болест е невродегенеративно заболяване със сравнително висока честота. Началото на заболяването най-често е около 60-годишна възраст. Водещи симптоми са моторните нарушения – тремор на покой, повишен мускулен тонус, забавеност на движенията и в късните стадии нарушение на равновесието. Тези двигателни нарушения променят външния вид на болния – безизразно, масковидно лице с рядко мигане, приведена поза, забавена походка с къси крачки и „тътрене“ на стъпалата, намаление на размаха на ръцете при ходене.

Симптоми в късните стадии

В късните стадии походката става още по-бавна, случват се „замръзване“ на стъпалата и спиране на ходенето, нестабилност с опасност от падания. Наблюдават се и немоторни симптоми, на които напоследък се обръща все повече внимание -депресия, тревожност, нарушение на съня, загуба на обоняние, запек, сексуална дисфункция и др. Паркинсоновата болест е прогресивно заболяване и с течение на времето симптомите се влошават.

Благодарение на успехите на неврофармакологията днес разполагаме с ефективна антипаркинсонова терапия и при правилно лечение повечето пациенти продължават да живеят нормално много години. Пациентите с паркинсонова болест може да изпитват болки, дължащи се на други заболявания. При 10% от болните болките може да бъдат първа проява на заболяването, а над 50% от болните изпитват болкови усещания и дискомфорт в следващите години. Най-често болките са локализирани във врата и (раменната област на засегнатата страна.

Витамин В3 помага при ранен паркинсон

Болки може да се наблюдават и в гърба, поясната област и хълбоците. В по-късните стадии на заболяването, когато се наблюдават т.нар. моторни флуктуации и дискинезии, също се появяват болки. Много типични са ранните сутрешни дистонии, при които се наблюдават болезнени мускулни спазми в стъпалата и пръстите. Чести са и нощните крампи в мускулите на подбедриците.

Тези болезнени усещания се дължат на скъсяване или изчерпване на лечебния ефект на антипаркинсоновите медикаменти. Болните от паркинсонова болест по-често страдат от т.нар. синдром на „неспокойните крака“, за който са характерни болезнените и неприятни усещания в краката преди заспиване с непреодолима нужда от движение.

В профилактиката и лечението на болката при паркинсонова болест се включват ефективна антипаркинсонова терапия, поддържане на физическата активност, лечебна гимнастика, масажи, физиотерапия и при необходимост медикаментозно лечение. Болките не са свързани с приема на лекарствата.

Още повече антипаркинсоновите лекарства, подобрявайки мобилността и намалявайки схващането на мускулите, допринасят наред с другите процедури и медикаменти за намаление на болките. Ако има оплакване от сутрешни болезнени дистонии (мускулни спазми), тогава може да се предполага връзка между лечението и болките.

Доц. д-р Олга Григорова, Клиника по нервни болести, УМБАЛ „Александровска“

Свързани теми: Чушките съдържат никотин, пазят от паркинсон 

Учени от САЩ разкриха истинската причина за паркинсон

За първи път у нас: Лекуват паркинсон с имплантирани в мозъка електроди

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -