четвъртък, 30 ноември, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниВитамин В3 помага при ранен паркинсон

Витамин В3 помага при ранен паркинсон

Ниацин – другото име на витамин ВЗ, може да се окаже начин за стабилизиране на състоянието на хората с ранна фаза на болестта на Паркинсон. Това сочи ново проучване на екип токсиколози от университета в Лестър, Великобритания.

Витаминът може да бъде срещнат и с имената ниацинамид, никотинамид, никотинова киселина. Той е едно от най-устойчивите вещества в група В.

Издържа на висока температура и окисляване. Учените откриват терапевтичен потенциал в диети с включването на по-големи количества от някои видове ядки (като например фъстъци и бадеми) и месо (особено в телешкото и пилешкото, но и в свинското), които съдържат значителни количества ниацин, съобщи Science Daily.

Витамин ВЗ има също и в бирената мая, черния дроб, млякото, скаридите, овесените ядки, слънчогледовите семки, в много от зеленолистните зеленчуци, в стъблената целина (селъри).

Болестта на Паркинсон се случва, когато допаминергични неврони в част от мозъка, наречена субстанция нигра, дегенирарат. Този процес на унищожаване на невроните, конто произвеждат допамин, в началото остава незабелязан. Какво служи за спусък на дегенерацията, науката не знае.

Допаминът регулира десетки процеси в организма – както психически, така и физически. Първите видими симптоми на болестта на Паркинсон са треперене на ръцете в покой. Треморът най-ясно се забелязва в пръстите на ръцете. На следващ етап се проявяват и други симптоми, свързани с движенията и походката. Поради все по-напредващите промени в мозъка се добавят и прояви на когнитивните дефицити. Приблизително една четвърт от хората с късен паркинсон развиват деменция.

Видяхме по време на лабораторните изследвания с плодови мушици с мутация, която имитира човешкото заболяване, че ниацинът по някакъв начин помага за задържането на процесите на дегенерация на невроните, обяснява водещият изследовател д-р Мигел Мартин. Учените допускат, че такъв ефект ще се прояви и при хора с дегенеративното заболяване.

Източник: ScienceDaily

Свързани публикации

1 коментар

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -