петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолест ли е, ако ми тече кръв от носа?

Болест ли е, ако ми тече кръв от носа?

Човешкото тяло има 5-6 литра кръв, която тече по артериите, вените и капилярите и не е нормално да се губи дори малка част от нея. Въпреки това от носните кухини често се появява кръвоизлив с медицинско наименование епистаксис. Това е така, защото там има множество повърхностни капиляри, които лесно се пукат, а трудно заздравяват, и защото носът се намира в централната част на лицето и често става обект на травми.

Симптом при различни заболявания, свързани със спукани капиляри

Носният кръвоизлив е симптом при различни заболявания, които предизвикват спукване на капилярите. Това са високо кръвно налягане, атеросклероза, сърдечна, бъбречна или чернодробна недостатъчност, болести на кръвообразуването, болести на кръвосъсирването, инфекциозни заболявания (грип) и редица други.

От друга страна, в самата носна лигавица може да има локални причини за кървене – разширени кръвоносни съдове, туморни образувания и др. В детската възраст във входа на носа често се натрупват кори вследствие на повърхностна инфекция (детето е чоплило носа си със замърсени ръце).

При откъртване на тези корички се получава кървене. Най-честата кървяща зона в носа се намира в предно-долната част на носната преграда, на 1,5-2 сантиметра от предния й ръб и 80-90 процента от всички носни кръвоизливи са от това място.

Много важно е да се обърне внимание от коя ноздра започва кървенето

Когато то е по-голямо и пациентът е легнал, кръвта тече от двете ноздри. Само при много тежки общи заболявания (левкози) може да има кръвоизлив от двете носни кухини едновременно.

В останалите случаи най-често започва от едната ноздра и когато човек е легнал и се напъва да изплюе изливащата се кръв, връща през носоглътката към другата носна кухина. Затова пациентът трябва да не е легнал, а полуседнал. В носната кухина, от която е започнало кървенето, се поставя плътно в дълбочина 2-3 сантиметра памучен или марлен тампон за няколко часа, напоен обилно с маз за нос. Около тампона кръвта се съсирва и кървенето спира. След това е редно да се направи преглед при специалист. Едно уточнение – ако кръвоизливът е много силен, тогава тампонадата се извършва от специалист оториноларинголог.

Стойностите на кръвното се променят при резки температурни разлики

По принцип в горещо време често се променят стойностите на артериалното кръвно налягане и при повишаване някои капиляри се пукат. От друга страна, престоят в помещение с климатици, които колкото и да са добри, частично изсушават носната лигавица и това спомага по-лесно да се увредят повърхностно разположените съдове в носа.

При някои случаи разширените венички на носната преграда се намазват с определени лекарства или се изгарят с електрически, радиочестотен ток или лазер. Това при всички случаи не е решение на пациента, а на този, който трябва да го извърши. По този начин специалистът гарантира добрия лечебен резултат от избраната лечебна манипулация.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -