Учени от САЩ разкриха истинската причина за паркинсон

PRINT

Истинската причина за появата на паркинсон е свързана с увреждания в митохондриите – енергийните фабрики на клетките, съобщават от Медицинската школа на Вашингтонския университет, цитирани от Zee News. В лабораторни опити с гризачи бил изолиран протеинът митофузин (Mfn2), който играе ключова роля по отношение на митохондриите. Оказало се още, че има пряка връзка между паркинсона и сърдечната недостатъчност, тъй като в мозъка и сърцето има множество митохондрии.

Ако човек страда от паркинсон, има два пъти по-голям риск да развие сърдечна недостатъчност и с 50% увеличен риск да загине от нея. Когато митохондриите не работят правилно, тя не само не произвеждат енергията, необходима на клетката, но започва и да го поглъща, като създават молекули, увреждащи клетките.

Това са молекулите PINK, които митохондриите първо импортират, но после унищожават при нормални обстоятелства. Ако обаче те не функционират нормално, способността им да разрушават PINK се губи и концентрацията на тези молекули се повишава.

Стигне ли тя критичен предел, това води до промени в протеина Mfn2, разположен по повърхността на митохондриите. Мутацията позволява на белтъка да се привързва към молекулата Parkin, намираща се в пространството около митохондриите.

Веднага щом това се случи, Parkin съобщава на организма за дефектната митохондрия и тя бива унищожена. Ако цялата система работи нормално, в клетката скоро се появява нова митохондрия.

При наличието на мутация в PINK или Parkin се развива паркинсонова болест. Това се знаеше от науката и преди. Връзката между протеина Mfn2, PINK и Parkin обаче е ново откритие, което ще позволи по-добре да се диагностицира рискът от сърдечна недостатъчност при паркинсониците.

 

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Учени от САЩ разкриха истинската причина за паркинсон беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *