вторник, 30 май, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеОбявиха земната ябълка за враг на наднормените килограми

Обявиха земната ябълка за враг на наднормените килограми

Земната ябълка и аспержите са на първите места сред продуктите срещу наднормено тегло и диабет, съобщава New Fix. Това са предварителните изводи на учените, които изучават свойствата на зеленчуците по проект на организацията Diabetes UK. В центъра на вниманието на експертите попаднали аспержите, чесънът, цикорията и земната ябълка (топинамбур), известна още като йерусалемски артишок.

Всички тези продукти имат в състава си въглеводороди, които улесняват отделянето на потискащи апетита хормони. Проучването ще продължи 3 г. Ако то приключи успешно, учените трябва да посочат нов способ за лечение на диабет и затлъстяване. Надеждите са, че ако разберат как зеленчуците контролират апетита и нивото на кръвната захар при диабетиците, те ще могат да разработят ефектива профилактична терапия.

По хранителните си свойства земната ябълка превъзхожда много други зеленчуци. Тя например е два пъти по-ценна от цвеклото – има 3% протеини, минерални соли, разтворимия полизахарид инулин, фруктоза, микроелементи, витамини B1, C, каротин. Аспержите отдавна са смятани за лечебно растение. Специално ги отглеждали като пикочогонно и кръвоочистващо средство. През Възраждането пък започнали да гледат на аспержите като на мощен афродизиак.

Свързани теми: Д-р Минчева: Месо при диабет? Да, но с ограничения

Учени обясниха защо пълнеем с възрастта, въпреки че ядем здравословно

Недостигът на мелатонин – хормона на съня, е риск за диабет

Неочакван ефект – лекарство за ерекция топи килограми

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -