петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНеочакван ефект - лекарство за ерекция топи килограми

Неочакван ефект – лекарство за ерекция топи килограми

Лекарите откриха неочакван страничен ефект на популярното лекарство срещу еректилна дисфункция силденафил – той помага да се свалят излишните килограми, пише The Times of India. Препаратът кара тялото да преобразува обикновената бяла мазнина в кафява, която бързо се преобразува в енергия.

Силденафил потиска разпадането на цикличния гуанозинмонофосфат – молекула предавател, с чиято помощ се контролира кръвообращението и налягането в съдовете. Оказва се, че тя е важна и за метаболизма на мастната тъкан. Александер Прайфер от Института по фармакология и токсикология на университета в Бон гледа положително на откритието. По думите му има остра необходимост от нови препарати за лечение на затлъстяването. Възможно е подобни молекули на стари препарати да помогнат да се преодолее преходния етап докато бъдат разработени нови терапии.

Откритието е направено първо на опитни мишки. При тях цикличният гуанозинмонофосфат понижава отделянето на противовъзпалителни хормони. От своя страна те променят типа на мастната тъкан – бялата ставала кафява. Когато давали силденафил на гризачите тази промяна се наблюдавала само след няколко дни. Учените изолирали мастни клетки и директно ги обработили с цикличния гуанозинмонофосфат. Ефектът бил аналогичен.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -