Неочакван ефект – лекарство за ерекция топи килограми

PRINT
затлъстяване и диабет

Лекарите откриха неочакван страничен ефект на популярното лекарство срещу еректилна дисфункция силденафил – той помага да се свалят излишните килограми, пише The Times of India. Препаратът кара тялото да преобразува обикновената бяла мазнина в кафява, която бързо се преобразува в енергия.

Силденафил потиска разпадането на цикличния гуанозинмонофосфат – молекула предавател, с чиято помощ се контролира кръвообращението и налягането в съдовете. Оказва се, че тя е важна и за метаболизма на мастната тъкан. Александер Прайфер от Института по фармакология и токсикология на университета в Бон гледа положително на откритието. По думите му има остра необходимост от нови препарати за лечение на затлъстяването. Възможно е подобни молекули на стари препарати да помогнат да се преодолее преходния етап докато бъдат разработени нови терапии.

Откритието е направено първо на опитни мишки. При тях цикличният гуанозинмонофосфат понижава отделянето на противовъзпалителни хормони. От своя страна те променят типа на мастната тъкан – бялата ставала кафява. Когато давали силденафил на гризачите тази промяна се наблюдавала само след няколко дни. Учените изолирали мастни клетки и директно ги обработили с цикличния гуанозинмонофосфат. Ефектът бил аналогичен.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Неочакван ефект – лекарство за ерекция топи килограми беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *