петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАвтоимунните заболявания тръгват от хроничен стрес

Автоимунните заболявания тръгват от хроничен стрес

В съвременният свят думата стрес е синоним на трудово всекидневие. Но защо продължителното напрежение е толкова опасно за здравето? Нашето тяло е добре снабдено с механизми за реакция при внезапен и кратък стрес, казва д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати. Организмът ни обаче не може да се противопостави ефективно на продължителния стрес.

Той обаче е неразделна част от всекидневието на много хора. Затова хората все повече боледуват по начин, който не е бил типичен преди години, пояснява лекарката. Много добър пример са автоимунните процеси – например тиреоидит на хашимото, който ще бъде една от темите в рамките на седмицата на хомеопатията. Алтернативната медицина не само разширява познанията за човека, но дава и алтернативни решения на проблеми, които са изключително трудни и понякога обявени за нерешими от традиционната медицина.

При кратък стрес хормоните също се променят

„Когато има бърз стрес, жлезите си взаимодействат, сменят нивата на хормоните си и организмът се справя със ситуацията. Когато острият стрес обаче трае продължително време, а може и да не осъзнаваме, че страдаме от хроничен стрес, нашата имунна система не реагира адекватно, а започва да атакува собственото тяло. Така тръгват автоимунните процеси, които са сериозен здравословен проблем, типичен за нашето съвремие. Дори хора, които прекрасно знаят какво могат да направят, не успяват да го направят поради особеностите на съвременния начин на живот“, коментира д-р Пачова.

Лечението на Хашимото почва от червата и имунната система

Елиминирането на стреса не става само с приема на някакви медикаменти или помощни средства. Промяната трябва да обхване цялостно начина ни на живот. На първо място човек трябва да осигури на организма си качествена храна, добър нощен сън, да избягва външни въздействия върху като говорене по джиесема прекалено дълго. Честите пътувания със самолет също са стрес за организма. Голяма група от хората нито осъзнават, че са в хроничен стрес, нито пък осъзнават, че има начин да си помогнат, разсъждава д-р Пачова.

Как децата понасят стреса 

дете момичеВ наши дни от него страдат и най-малките. За едно дете стресът може да е свързан с тръгването на детска градина. Родителите не могат да му дават стандартните успокояващи. Биха могли обаче да потърсят хомеопатична помощ и детето да се адаптира по-добре. „Възрастните хора, които минават през сериозни житейски изпитания като загуба на близък, прекъсване на дългогодишна връзка, уволнение или заминаване на децата в чужбина, болест в семейството, също се нуждаят от помощ.

До определена степен те успяват с ресурсите на собствената си психика и тяло да се справят, но в един момент губят контрол върху процеса и започват да боледуват“, разказва лекарката.

Това е момент, в който човек може да потърси помощ чрез някой от методите на комплементарната алтернативна медицина. Има хомеопатични лекарства за справяне със скръб, разочарование и прекалено силен гняв. В практиката съм се убедила, че те вършат невероятна работа, допълва д-р Пачова. Потърсена навреме, тази помощ е добра профилактика на сериозни заболявания. Много често проблемите на щитовидната жлеза са свързани с неизразени чувства, неприемане на себе си, проблеми с комуникацията у дома или на работата.

Как да разберем кога сме стигнали до критичната точка

стрес умораТъй като всеки организъм реагира различно на стреса, понякога е трудно да се разпознае, че е достигната критична точка. Разбирането за модерния делови човек е пропито с идеята, че той трябда сега, веднага и по перфектен начин да се справи с всички проблеми.

„Вижте рекламите за препарати срещу грип. Какво показват те? Че е достатъчно да изпиете прахчето и след 2 минути сте станали от леглото и сте избегнали истинското боледуване. Това обаче е антилогично и никак не е мъдро.

Как ни разболява стресът

Физическото заболяване е стрес за организма, затова човек трябва да си остане вкъщи. При внезапен силен стрес също се нуждаем от време, за да се справим с емоцията“, коментира специалистът хомеопат. Обикновено хората имат куп ангажименти и не си оставят време да преживеят гнева или тъгата си. Непреживени, тези емоции остават в тялото и се натрупват.

Ако дълго време сме в необичайно за нас емоционално и физическо състояние, психиката няма да може да се справи, смята д-р Пачова. Симптомите са различни – един ще страда от безсъние, друг ще се кара с най-близките си повече от обичайното, трети ще загуби желание да работи и да се храни. Продължат ли дълго тези симптоми, значи организмът не се справя.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -