сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли човек да разбере, че се е заразил с папилома вирус?

Може ли човек да разбере, че се е заразил с папилома вирус?

Ракът на шийката на матката се причинява от човешкия папиломен вирус, който е един от основните причинители на полово-преносими заболявания. Към момента са познати повече от 100 щама от него. Подобно на много други онкологични заболявания и ракът на шийката на матката, протича първоначално безсимптомно. Въпреки това, има някои признаци, които насочват лекаря, че е редно пациентката да бъде изследвана за това заболяване.

Гениталните брадавици са най-често наблюдавания сблъсък с папиломния вирус. Те представляват малки образувания, сякаш съставени от няколко части, подобно на грозд. Заразяването с папиломния вирус при секс става много лесно. Съществува мнение, че при наличие на генитални брадавици при единия партньор предаването на инфекцията е сигурно в над 70% от случаите. Важно е да се знае, че тя настъпва дори без проникване, а само при контакт на кожа с кожа. Това означава, че презервативът невинаги е сигурен. В случая опасен се оказва и оралният, и аналният секс.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ракът на маточната шийка покосява и млади жени на 23 г.
Терапевтично поведение при различните групи цитонамазка
Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV
Най-важните въпроси за ваксината срещу рак на маточната шийка

Между сексуалния контакт и появата на брадавиците има латентен период, който може да продължи месеци. През това време обаче човекът, който е общувал със заразен партньор вече също носи заразата в себе си безсимптомно, и може да заразява.

Самите гениталните брадавици, които са най-характерният признак, са с розов или сивкав цвят, разположени в областта на половите органи и перианалната зона. Те могат да бъдат много малки, неустановими на пръв поглед формации, но могат да достигнат и по-големи размери с гладка или набраздена повърхност, единични или групирани. При жените те се локализират по срамните устни, назад към ануса, по стената на влагалището и шийката на матката. При мъжете са по главата или ствола на пениса, скротума и аналната област. Не рядко са налице и оплаквания от повишен сърбеж, течение при жените, дори кръвотечение след полов контакт. Заболяването се установява с преглед с колпоскоп при лекар – онколог, като към него насочва гинеколога или общопрактикуващия лекар. Консервативното лечение на брадавиците е с медикаменти или с течен азот. При развит рак на шийката на матката се налага оперативна намеса.

Независимо, че презервативът не всякога помага, ако например е правен орален секс, той не бива да се пренебрегва. Кондомът, особено при инцидентни рискови контакти, не бива да се забравя. Най-сигурното средство е ваксината срещу рак на шийката на матката. Тя вече е включена в препоръчителния имунизационен календар в България, поема се от здравната каса за всички момичета, които не са започнали полов живот.

Важното е те да не са правили секс, за да се създаде добър и траен имунитет. Ваксината е безвредна и засега е единственото надеждно средство срещу човешкия папиломен вирус. Тя се препоръчва и на момчетата, но у нас за тях не се поема от касата, нито пък се практикува при тях. В САЩ, Канада и някои европейски страни вече има интерес за ваксиниране и на тийнейджъри, тъй като мъжете могат да станат носители на човешкия папиломен вирус.

Д-р Нина Иванова, вирусолог

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -