вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЖилище до летище = по-голям риск за сърцето

Жилище до летище = по-голям риск за сърцето

Хората, които живеят в близост до летище и са изложени на постоянен силен шум от самолети, може да са изправени пред повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Това показват данните от проучвания от Великобритания и САЩ, пише британският в. „Гардиън“. Събрани били данни за живеещи в близост до летище „Хийтроу“, които се оказали с 10-20% по-голяма вероятност за инсулт и като цяло за сърдечносъдови диагнози. Повишен бил и рискът от смърт, ако се стигне до заболяванията.

Подобно проучване на здравето на повече от 6 милиона американци, чиито домове били около 89 летища в Америка, установило, че опасността расте средно с 3,5% за всеки допълнителни 10 децибела шум. Хипотезата на учените е, че постоянният фон, създаван от излитащи и кацащи машини, може не само да намали качеството на живота, но и да доведе до реални вреди за здравето. И такава вероятност следва да се има предвид за избора на място за нови писти в гъсто населени райони.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Девет мита за стреса
Белите петна в мозъка се появяват след преживян стрес
Всекидневният стрес може да причини диабет

Изследователите правят уговорката, че изводите им не са доказателство, че високите нива на шума причиняват заболяване. На по-високия процент диагнози можело да са повлияли социално-икономически фактори. Като например в близки до летища квартали да живеят хора в по-неравностойно положение и това да води до по-нездравословен живот и ограничени възможности за модерно лечение. Въпреки това предварителните данни дават основание да се мисли, че авиошумът създава не само дискомфорт от намаленото качество на живот и
нарушенията на съня. Точен механизъм как излагането на шума може да влошава здравето не е добре установен. Но изглежда логично да се предположи, че може да допринася например за повишаването на кръвното налягане или безсънието. Това има отношение към сърдечносъдовите заболявания и смъртността, коментира д-р Анна Хенсъл от Импириъл колидж в Лондон.

В проучването на колежите за обществено здраве към Харвардския и Бостънския университет се казва, че приетите в болница заради сърдечносъдови заболявания от квартали до летища са с над 2% повече от жителите на другите градски райони. Правени са и други проучвания за здравето на хората под въздушните коридори, които самолетите използват при кацане и излитане. Засега обаче няма еднозначни изводи. Основната трудност при тълкуването на статистиката идва от това, че се основава на данни за различни географски райони. В тях хората са изложени на различни децибели авиационен шум. Балансът зависи от времето, което те действително прекарват в дома си, каква е звукоизолацията на сградите и т.н. Не са вземани предвид и фактори като начина на хранене и физическата активност. По-нататъшни проучвания сред повече хора ще прецизират изводите.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -