Всекидневният стрес може да причини диабет

PRINT

Мъжете, които постоянно са под стрес, рискуват в много по-голяма степен от останалите да се разболеят от диабет тип 2. Това показа 35-годишно проучване на 7500 души, проведено в Университета на Гьотеборг. Проучването започнало още през 1970 г., а в него били привлечени мъже, родени между 1915 и 1925 г.

6828 участниците в началото не са страдали от диабет или исхемична болест на сърцето, никой от тях не е претърпял инсулт. В хода на наблюденията 899 от мъжете развиват диабет. Наред с основните здравни показатели, учените отбелязвали и нивата на стрес в живота на доброволците. Те се оценявали по шестобалната система, като са взети предвид фактори като раздразнителност, тревожност, трудности при заспиване поради ситуацията на работното място или у дома.

7 изненадващи симптоми на диабет

В началото на проучването се установило, че 15,5% от мъжете изпитвали хроничен стрес, свързан с условията на работното място или у дома. Ситуацията била такава поне от една година, а при някои и през последните 5 г. В тази група учените изчислили, че рискът от диабет е с 45% по-голяма от този при мъжете, които не се оплакват от стрес или пък са подложени на него само от време на време.

Връзката между стреса и диабета остават значителни, дори когато се вземат предвид възрастта, социално-икономически статус, физическата активност, индекса на телесна маса, систоличното кръвно налягане и използването на антихипертензивни лекарства. В наши дни системното напрежение във всекидневието все още не се признава като рисков фактор за захарната болест, но нашето проучване доказа, че то играе важна роля, подчертава Масума Новак, един от авторите на изследването в Гьотеборг.

Източтик: Eurekalert

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Всекидневният стрес може да причини диабет беше последно модифицирана от: януари 16th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *