Девет мита за стреса

PRINT

Едва ли има човек, който да не е попадал в стресова ситуация. За стреса и особено за хроничния се говори много, много хора свързват умората, главоболието и неразроположенията си именно с него. Въпреки това за стреса съществуват редица митове, пише немският сайт „Нетдоктор“.

Заблуда №1: Стресът е характерен за съвременното общество

Пулсът се ускорява, кръвното скача, мускулите се напрягат. При стрес тялото отделя големи количества от хормона адреналин и кортизол. Тялото се готви за бягство или отбрана. Това е прастар механизъм за оцеляване. Така че темата стрес не е откритие на съвремието ни.

Заблуда №2: Хората издържат на все по-малко натоварвания

Стресът е трайна тема в трудовия свят. Условията на работа непрекъснато се подобряват – по-ергономични мебели, по-гъвкава организация на пространствата и работното време. Специалистите по хигиена на труда наистина установяват, че работещите днес са подложени на все повече стрес. В основата му често са страхът от уволнение, от изискването постоянно да са на линия заради мобилните комуникации.

Заблуда №3: От стрес се отслабва

Често чуваме, че когато някой е напрегнат, изобщо не му е до ядене. Всъщност стресът има точно противоположния ефект – хормонът кортизол променя обмяната на веществата и води до повишено отлагане на мазнини, преди всичко около корема и талията, което е най-вредно за здравето. В стресови ситуации хората обикновено се хранят с повече мазно и сладко, което води до допълнителни килограми.

Заблуда №4 Стресът винаги е вреден

Стресът подготвя организма за някакво предизвикателство. При злополука тази реакция повишава шансовете за оцеляване – кръвното не пада, подобрява се способността на кръвта да се съсирва. Хроничният стрес обаче не води до нищо хубаво – човек рискува високо кръвно, диабет, тинитус или депресия. След напрежението задължително трябва да има отпускане, иначе хормоните адреналин и кортизол продължават да циркулират в кръвта.

Заблуда №5: Стресът влияе еднакво на мъжете и жените

Организмът и на двата пола реагира принципно еднакво на напрежението. Последиците обаче са различни. При мъжете по-често се стига до сърдечно-съдови заболявания поради стрес, а при жените по-уязвима е психиката. Това може да е свързано с факта, че те принципно повече се вълнуват от проблеми, свързани със здравето, разкрива проучване на университета в Мичигън.

Заблуда №6: По-възрастните са по-податливи на стреса

При хората в напреднала възраст стресът по-бързо води до последици на физическо ниво, тъй като те не са така издръжливи като младите. Въпреки това през последните години броят на психичните заболявания в групата на 20-35-годишните се е увеличил най-драматично. Пикът е при 40-44-годишните.

Заблуда №7: Стресът възниква поради многото работа

Правилно е, че стресът често възниква в работна среда. Но не самото натоварване само по себе си е решаващо, установиха учени от университета в Хелзинки. По-скоро негативни взаимоотношения и емоции на работното място имат значение за натрупването на стреса. Под натиск се чувстват хората, които имат малко контрол върху резултата от работата си, не получават признание за свършеното, а шансовете за издигане са нищожни.

Заблуда №8: Срещу стреса помага само релакс

Стресираният човек често дълго време не може да се успокои и отпусне. Високото ниво на кортизола предизвиква агресии и прави човека неспокоен. Тези последици не може да се отстранят само с медитация. Повече помага движението – с леко натоварване или просто разходка. Ако човекът не може да се отърве от натрапчивите мисли, значи нивото на стреса при него остава константа. Разговори с близки или приятели, или игри свалят напрежението.

Заблуда №9: Най-силен е стресът след житейски кризи

Злополука, тежка раздяла с дългогодишен партньор, смърт на близък – стресът, който предизвикват тези удари на съдбата, често е ограничен във времето. Много по-вредно за здравето са всекидневните натоварвания, които продължават години наред и по този начин превръщат стреса в хроничен. Възможно „компенсация“ е, ако всекидневно се концентрираме върху приятни и разтоварващи събития и мисли.

Свързани теми:

Имунната система действа по необичаен начин при стрес

Високи изисквания в работата разболяват сърцето

Как да преборим стреса на път за работа

СНИМКА: ТК

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Девет мита за стреса беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *