Имунната система действа по необичаен начин при стрес

PRINT
стрес натоварване

В условията на продължителен стрес имунните клетки – моноцитите, предизвикат симптоми на тревожност. Това са показали експерименти с мишки, които обясняват защо стресът често води до промени в настроението, а също и как да се справим с този проблем. Университетът в Охайо обяснява, че в тялото работи двупосочна комуникация между централната нервна система и периферията, която се отразява на поведението.

Когато поради травма или инфекция имунните клетки се привлечени в увредената зона, то при стрес моноцитите са насочват от костния мозък към централната нервна система. Те предизвикват там възбуда и дават симптоми на тревожност, без да нанасят никакви вреди на тъканите. Моноцитите обкръжават съдовете и проникват в областите на мозъка, свързани със страха и безпокойството като префронталния кортекс, амигдалата и хипокампуса.
В хода на експеримента гризачи са подложени на стрес, свързан с т. нар. социално поражение (в клетка били затваряни много активни мъжкари). Животните се подчинявали, но страдали от тревожност. Колкото по-често животните били изправяни пред социално поражение, толкова по-голяма била тревогата им.

Между другото, вече е доказано, че мозъчните клетки – микроглиите, които са на първата линия на имунната защита, се активират от продължителен стрес и са частично отговорни за сигналите към моноцитите и тяхното придвижване от костния към главния мозък.

[Общо: 2    Средно: 2/5]
Имунната система действа по необичаен начин при стрес беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *