петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИзмислиха как да преглеждат сърцето по пулса на палеца

Измислиха как да преглеждат сърцето по пулса на палеца

Само по пулса на палеца на ръката може да покаже дали човек страда от болест на сърцето, съобщава Medical News Today. Необходимата за целта диагностична методика е била разработена от Гари Пиърс от Университета на Айова. Според него по този начин може да се оцени еластичността на стената на аортата (рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания).
Аортата е най-големият съд в тялото.

Ако тя е станала нееластична поради заседналия начин на живот и възрастови промени , сърцето трябва да работи по-активно, за да се поддържа притокът на кръв. Развива се високо кръвно налягане и може да се стигне до инсулт, инфаркт. Обикновено еластичността се определя от пулса на сънната или бедрената артерия. По-лесно е обаче да го направите с пръст, особено когато става въпрос за пациенти с наднормено тегло, при които е трудно да се намери пулсът. Това е причина диагностиката да не е съвсем точна. Тогава на помощ идва другият вариант – измерване на пулса от брахиалната артерия.

Новият метод предвижда измерване на скоростта на разпространение на пулсовата вълна в аортата с помощта на сензор. Получените данни се допълват с информация за индекса на телесната маса на пациента и възрастта му. Всичко това дава информация за състоянието на аортата. Така методът на Гари Пиърс се оказва едно неинвазивно изследване на сърдечно-съдовата система.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -