вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВисоки изисквания в работата разболяват сърцето

Високи изисквания в работата разболяват сърцето

Ако на работното място човек е подложен на твърде голям натиск поради високи изисквания и сам не може да контролира ситуацията там, рискува здравето на сърцето си, заключиха учени, цитирани от Би Би Си. Изводите им са основани на 13 различни проучвания, включващи данните на общо около 200 000 души.От тях става ясно, че напрежението на работата повишава риска от сърдечен пристъп и смърт поради исхемична болест на сърцето с 23%.

За всичко е виновен стресът и реакцията към него, казват от Британския кардиологичен фонд. По думите на специалистите всяка професия може да създаде проблеми, но по-уязвими са ниско квалифицираните работници. Например лекарят, който постоянно взема решения, ще изпитва по-малък натиск отколкото работникът, който стои на производствената линия. Възприемането на стреса зависи от личната свобода докато се трудим.

Това показали и субективните преценки на участниците в проучванията. Те били разделени на групи според натоварването, а състоянието им било наблюдавано в продължение на около 7,5 г. Ако се премахне психическият натиск, могат да се предотвратят 3,4% от случаите на сърдечни пристъпи и заболявания. Ако пък хората откажат и цигарите, то 36% от тези здравословни проблеми няма да се случат.

Учените подчертават, че стресът на работното място вреди по два начина – първо влияе зле сам по себе си, и второ – често подтиква хората да пушат и да употребяват спиртни напитки като начин да се справят с него.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -