неделя, 29 януари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниТаргетна терапия увеличава живота на болни от лимфом

Таргетна терапия увеличава живота на болни от лимфом

Според световната статистика над 1 милион души в света живеят с болестта лимфом (вид рак на кръвта). Днес, 15 септември, се отбелязва международният ден за борба с болестта. Кръвните ракови заболявания са „отговорни“ за около шест процента от поставените онкологични диагнози всяка година, а подобен е и процентът на смъртните случаи вследствие на рак.

Въпреки многобройните информационни и благотворителни кампании, обаче, осведомеността за това заболяване сред хората е сравнително ниска – 74% от тях не знаят, че лимфом е рак, 68% не са чували изобщо за болестта лимфом, докато 95% знаят много малко или нищо за нея, съобщават от „Рош България“, компанията, която разработва и предлага иновативни медикаменти срещу заболяването.

Благодарение на съвременното лечение 5-годишната преживяемост на пациенти с лимфом вече се доближава до 90%. Голяма роля в това постижение играе таргетната терапия (прицелно лечение, което атакува избирателно само раковите клетки), която към момента е най-съвременното и ефективно лечение на рак. По света повече от 2,1 милиона болни от лимфом са лекувани чрез този вид терапия. Според едно от значимите клинични изследвания сред болни с агресивна форма на лимфом ползите от нейното прилагане се запазват и на 10-та година при близо половината пациенти. Прилагането на таргетната терапия при неходжкиновия лимфом в голям процент от случаите променя хода на заболяването в контролиран процес, което води до излекуване или продължителна ремисия.

През 2012 г. в България при лечението на рак на кръвта бе отбелязан значителен напредък –въведени бяха промени в начина на отпускане на лекарствата от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Благодарение на промяната в заплащането на лекарствата, се увеличиха възможностите съвременните стандарти в лечението да бъдат достъпни за всички болни, които са подходящи за лечение.

За седма поредна година и в духа на тази традиция Рош България ще отбележи Световния ден за борба с лимфом чрез подкрепа на престижния лимфомен форум, среща на специалисти в лечението на този вид рак от различни държави. Той ще се проведе на 14-16 септември 2012 г. в гр. Балчик с участието на водещи хематолози от Румъния, България, Хърватска, Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Косово и Молдова. Това е първата по рода си инициатива с международно участие, където в рамките на различни сесии ще се обмени практичен опит при лечението на неходжкинов лимфом и хронична лимфоцитна левкемия. Чрез обсъждане на различни клинични случаи от ежедневната си практика, лекторите ще обобщят какво правят и какви резултати постигат при лечението на своите пациенти. Ще бъдат дискутирани също така и проблеми, свързани с ранната и прецизна диагностика, фокусираното обучение на патолози, общопрактикуващи лекари и хематолози.

Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта и е петият по честота на заболеваемост рак в световен мащаб. Заболяването засяга най-често един орган и това са лимфните възли, където т.нар. лимфоцити се размножават неконтролируемо и се натрупват първоначално в лимфните възли, а след това процесът обхваща и други лимфни зони или „навлиза“ в съседни органи. Това вече е напредналата фаза на заболяването, която рязко ограничава работоспособността, нарушава качеството на живот и функциите на засегнатите тъкани и органи.

Най-често срещаните симптоми на лимфом са: безболезнено подуване на лимфните възли, нощно изпотяване, повишена температура с неясен произход, безпричинна загуба на тегло и отпадналост, кашлица или задух, постоянен сърбеж по тялото. Нито един от тези симптоми, обаче, не е гаранция за наличието на лимфом. Необходимо е личният лекар да насочи пациента си за консултация със специалист хематолог, за да бъде потвърдено или отхвърлено съмнението за лимфом.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации

1 коментар

  1. Некоторые препараты влияют на здоровые клетки лишь опосредованно, другие – вовсе игнорируют здоровые макрофаги. Чаще всего таргетная терапия нового поколения используется при лечении рака легких, почки, кожи.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -