Белите петна в мозъка се появяват след преживян стрес

PRINT
депресия психично разстройство

Стресовите състояние често са придружени със смущения в паметта, твърдят невролози. Те обясняват, че два рецептора в мозъка на човек в напреднала възраст реагират на кортизола – хормона на стреса, който се свързва със загубата на паметта при възрастни хора.

Единият помага на паметта и се активира от ниските нива на кортизола. Когато нивата на хормона се покачат, те оказват влияние върху втория рецептор, който активира процесите в мозъка, спомагащи за влошаване на паметта. Изследването, публикувано в Journal of Neuroscience, помага да се изясни защо стресът пречи за продължителен период от време на нормалните процеси на „съхранение“ на ежедневните спомени. Откритията противоречат на доказания вече факт, че стрес „в малки дози“ може да ни помогне да възпроизведем емоционални спомени. Изследователите се надяват, че направените открития могат да се използват при разработване на лечение, което да забави естественото влошаване на паметта в напреднала възраст, дори да подобри паметта на хората след 75 г.

Как да съхраним паметта си свежа

Няма универсално правило как тя може да се съхрани по-дълго време в добро състояние. Има няколко прости трика:

  • Независимо от възрастта да се занимаваме с умствен труд.
  • Да ограничим рутината във всекидневието си.
  • Стимулирайте въображението си! Хубаво е вечер да си представяме деня от събуждането до вечерята в детайли, включително и това с какъв цвят риза е бил облечен шефът.

Кои храни помагат на невроните

Всеки човек може да стимулира мозъка си да помни по-дълго, при положение че му доставя необходимите хранителни вещества, които улесняват работата на невроните. Учените се открили, че това правят най-добре витамин С и В, цинкът, калцият, желязото и магнезият. Повечето от посочените елементи се съдържат в рибата и ядките. Калций има основно в млечните продукти, магнезият е в голямо количество в бананите и пшеничните кълнове, а желязо има в зелените зеленчуци, елдата и боба.

Свързани теми: Имунната система действа по необичаен начин при стрес

Как ни разболява стресът

Как да преборим стреса на път за работа

Click to rate this post!
[Total: 43 Average: 2.9]
Белите петна в мозъка се появяват след преживян стрес беше последно модифицирана от: юни 30th, 2018 Iliana Angelova
loading...