петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога се прилага хормонозаместителна терапия при менопауза

Кога се прилага хормонозаместителна терапия при менопауза

Остаряването при жената минава през три периода – пременопауза, менопауза и постменопауза. Първият – пременопаузата дава възможност на организма да се подготви за спирането на менструацията, преди още това да се случи. Обикновено подготовката продължава от 4 до 10 години и настъпва след 40-ата година. При повечето жени менопаузата идва във възрастта между 48 и 52 години, казва д-р Мариана Пъневска от „Майчин дом“.

След като тя вече е настъпила, менструация напълно липсва. Тогава идва третият период – постменопаузата, последният период от развитието на жената, след който идва старостта.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Хормонални и неврологични причини често са причина за свръхпотенето
Хормонозаместителна терапия топи мазнинките
7 суперхрани за хората над 40 г.

Какво се случва с яйчниците?

Яйчникът представлява жлеза с вътрешна секреция, която има временно действие и с времето загубва функционалността си. Жената се ражда с жлезата, но тя започва да се изявява в пубертета, когато се появява първият зрял фоликул, при чието пукване се отделя яйцеклетка. Яйчникът отделя хормони (естроген, прогестерон, малки количества андроген), които са съставна част на хормоналната верига за репродуктивна дейност. В пременопаузата се нарушава нормалното отделяне на яйцеклетки и съответно на тези хормони. Процесът продължава до окончателното спиране на менструацията, когато жлезата приключва да функционира заради атрофиралите вече рецептори в яйчника.

Най-често оплакванията на жените по време на пременопауза са безсъние, ускорен пулс, високо кръвно, аритмия и нощни изпотявания. Като най-неприятни, те и околните им обаче определят психичните изменения – безпричинна и бърза промяна на настроенията, изпадане в депресии. Има оплаквания и от подуване на корема, къркорене на червата.

Характерно в този период е и оредяване на косата до видимо плешиви петна по главата, намаляване на либидото. При някои от жените се развива климактеричният синдром, при който изброените оплаквания са силно изразени. Тогава задължително трябва да се направи консултация с акушер-гинеколог, който да назначи хормонозаместителна терапия, облекчаваща тези симптоми. В този период е възможно и обострянето на много хронични заболявания, например сърдечносъдовите, ендокринните, ставните и психозите.

Същите оплаквания се проявяват и при жените, на които яйчниците са отстранени преждевременно. При тях лечението е на хормонална основа. Колкото и противоречиви мнения да се чуват за хормоналната терапия, тя не е необходимо да се отхвърля съвсем като метод за лечение, обяснява д-р Мариана Пъневска. Избор на всяка жена е дали да използва и билколечение. След като цикълът спре съвсем, повечето от тези оплаквания изчезват, но не винаги. Проявленията са много индивидуални и при някои жени могат да продължат до 6 г. Тук много важна е психиката на жената, по-лабилните преживяват менопаузата по-тежко.

Някои от тези страдания имат чисто хормонален характер, който може да доведе до кръвотечения от матката по различни причини, т.е. проблемът е само в хормоналната верига. Кръвотеченията могат да бъдат по-кратки, по-дълги, по-обилни, да липсва менструация няколко месеца, а след това да се появи отново, но с кръвоизлив.

Постменопауза – при кървене непременно на гинеколог

В постменопаузата нещата не стоят така. Тогава причините за оплакванията могат да са много по-основателни, без дори жената да подозира за това. Особено важно е да да се обърне към гинеколога си, ако получи прокървяване, защото зад едно кървене може да се крие най-тежката диагноза – рак на лигавицата на матката, рак на маточната шийка или рак на яйчниците.

Причината за кървенето може да са доброкачествени или злокачествени образувания, но за да се установи, е необходимо да се диагностицира и да се направи абразио (кюретаж), с което да се установи дали пък не става дума за възпаление или полип. Понякога едно високо кръвно също може да доведе до прокървяване. Ето защо според специалистите всяка жена в манопауза трябва да си прави цитонамазка през една година.

При жените, които не са станали майки поне веднъж в живота си, вероятността да развият рак по време на менопаузата рязко се увеличава. В това число влизат и жените, болни от диабет, хипертония и жените с наднормено тегло. Ако при тази група жени се появи кървене, рискът от злокачествено заболяване е по-висок. В такива случаи единственото лечение е оперативно отстраняване на засегнатия орган, заедно с който се премахват и лимфните възли.

Менопаузата повишава риска от остеопороза – загуба на костно вещество. Обикновено тя се развива от 2 до 5 г. след спиране на менструацията и засяга голям брой жени. Смята се, че в България има около 600 хиляди жени, които страдат от костната болест, но не го знаят. Препоръчително е след спиране на цикъла да се правят профилактични прегледи за плътността на костите.

Интересен феномен е преждевременното загасване на яйчниковата функция. Ранната менопауза започва преди навършване на 40 г. и може да има наследствени причини, да се дължи на оперативно отстраняване на яйчниците и матката или след проведена лъчетерапия.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -