неделя, 23 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво помага при горещи вълни в менопаузата?

Какво помага при горещи вълни в менопаузата?

Горещите вълни са едно от най-неприятните оплаквания в годините около менопаузата. Усещането е за внезапно връхлитаща топлина и изпотяване, лицето се зачервява и пламва. Точната причина за вълните не е известна, но вероятно е свързана с кръвообращението. Кръвоносните съдове на лицето се разширяват, за да се охладят.

Потенето е със същата цел. А някои жени получават и сърцебиене. Горещите вълни понякога се случват през нощта и нарушават съня. Колко дълго продължават горещите вълни? При някои жени това трае за кратко, при други обаче може да останат до живот, въпреки че тежестта им намалява.

Могат ли да се предотвратят?

Известни са нещата, които отключват вълните. Ако ги избягвате, ще облекчите състоянието си. Това са:

  • стрес
  • кофеин
  • алкохол
  • пикантни храни
  • подправки
  • тясно облекло
  • тютюнопушене
  • горещина

Проветрявайте спалнята си е поддържайте там не много висока температура. Използвайте спално бельо и дрехи за спане от естествени материи, най-добре памук. Научете дихателни техники с дълбоко коремно дишане – 6 до 8 вдишвания на минута. Упражнявайте се 15 мин. сутрин и 15 мин. вечер. Поддържайте физическата си активност всеки ден. Плуване, танци, разходки или каране на колело са добър избор.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Бананите пазят от инсулт при менопауза 
Билки и терапии при менопауза
Хормонална терапия при менопауза провокира панкреатит 
Кога се прилага хормонозаместителна терапия при менопауза

Хормоно-заместителна терапия и други лекарства

Консултирайте се със специалист дали можете да минете на хормоно-заместителна терапия, но за не повече от 5 г. Това лечение помага за горещите вълни при много жени, а също и за други неприятни състояния при менопауза като сухота на влагалището и промени в настроенията.

Имайте предвид, че те може да се върнат, когато приключите терапията. Освен това тя крие известни рискове от образуване на тромби или възпаление на жлъчката. Съгласувайте с лекар всички лекарства, включително и онези без рецепта или пък хранителни добавки, които приемате. При менопауза облекчение носят витамин В комплекс, витамин Е и ибупрофен.

Лекарствата с рецепта, които може да се приложат, са хормоно-заместителна терапия, ниско дозирани антидепресантии, пароксетин или венлафиксин, клондин (за кръвното) габапентин (антиепилептик), брисдел (пароксетин, адаптиран специално за горещи вълни), комбинация от естрогени и базедоксифен адаптирани специално за горещи вълни).

Източник: WebMD

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -