Бананите пазят от инсулт при менопауза

PRINT

Всички жени в менопауза трябва редовно да консумират богати на калий храни като банани, боб и картофи. Така те ще намалят риска от инсулт, пише в. Daily Mail. Изводите на експертите са оповестени след продължило 11 г. наблюдение на 90 137 жени на възраст 50-79 г. Те отчели случаите на инсулт или преждевременна смърт, като е търсена връзката с приема на калий.

В началото на изследването нито една от участничките не е имала анамнеза за инсулт, а средният прием на калий е бил 2611 милиграма на ден. Според препоръките на Световната здравна организация жените трябва да консумират 3510 милиграма или повече калий на ден. Само 16,6% от участниците в проучването обаче приемали необходимите количества. Средно един банан съдържа около 430 милиграма калий.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Неузрелите банани помагат да отслабнем 
Диета с банани и риба помага при болест на белия дроб 
Бананите – полезни за сърцето, костите и имунитета

Жените с най-много калий в менюто показали 12% по-малка вероятност да преживеят инсулт като цяло и с 16% по-малка вероятност да са пострадали от исхемичен инсулт в сравнение с жените, които консумирали най-малко калий. Още по-добър е ефектът при онези, които не страдат от високо кръвно налягане. Подходящата храна сваляла риска дори с 27%. При хипертониците калият също помагал – намалявал смъртността, макар че като цяло не свалял риска от инсулт.

Активният прием на калий може да се използва активно като защита при жените в менопауза, особено преди хипертонията. Ако не страдали от кръвно и хапвали продукти, богато на този минерал, вероятността за преждевременна смърт била с 10% по-ниска. Не бива да се забравя обаче и друго – прекалено много калий също е вреден, влияе зле на сърцето.

Източник: Daily Mail

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Бананите пазят от инсулт при менопауза беше последно модифицирана от: януари 27th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *