вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниРолята на серотонина при депресията била надценена

Ролята на серотонина при депресията била надценена

На хората с депресия им липсва хормона на щастието серотонин – тази теза дълго време се смяташе за най-убедителното обяснение за психическото заболяване. Сега обаче се появиха съмнения в това твърдение, пише немският сайт „Нетдоктор“.

Връзката със серотонина изглеждаше солидна – хормонът повдига настроението и дава хъс за живот. И двата позитивни импулса липсват при хората с депресия. Голяма част от модерните медикаментозни терапии се целят именно в това – да компенсират липсата на серотонина. Лекарствата – блокери на повторното усвояване на серотонина, забавят разграждането му и нивата в организма се повишават.

Причини и симптоми на депресия

Хипотезата обаче има някои недостатъци. Необяснимо е например защо медикаментите започват да влияят едва след седмици, въпреки че биохимичният механизъм се задейства бързо. При 60-70% от пациентите хапчетата не дават достатъчно добър ефект.

Учени от държавния университет „Уейн“ в САЩ се заели да проверят хипотезата за серотонина. Те препрограмирали генетично мишки така, че да не могат повече да произвеждат серотонин. Очаквали, че гризачите ще развият симптоми, които съответстват на депресия, да нямат енергия и желание да правят нещо. Те имали и други обективни критерии да установят кои мишки са в депресия.

Липсата на серотонин води до паническо разстройство

При геннопроменените опитни животни обаче не настъпил такъв ефект. В стресови и други тестови ситуации те реагирали по сходен начин като останалите нормални мишки. Единствената разлика била, че гризачите без серотонин били екстремно агресивни. Резултатите от проучването насочват, че серотонинът не играе чак такава ключова роля за развитието на депресиите, както се е смятало досега. Това вероятно ще тласне разработването на нови терапии в съвсем различна посока. Наред с различните страхови фобии депресиите са най-често разпространеното психично заболяване.

Публикация: Mariana Angoa-Pérez et al.: Mice Genetically D epleted of Brain Serotonin Do Not Display a Depression-like Behavioral Phenotype. ACS Chem. Neurosci., Article ASAP, DOI: 10.1021/cn500096g, Publication Date (Web): August 4, 2014

Източник: Netdoktor

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -