събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛипсата на серотонин води до паническо разстройство

Липсата на серотонин води до паническо разстройство

Сърцебиене, тежест в гърдите, световъртеж, изпотяване, главоболие, изтръпване на крайниците – това са основните симптоми, с които протича паническото разстройство. Състоянието е свързано с вътрешно напрежение, при което нервните импулси избиват към тялото и водят до паническа криза. Това обясни пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.

Пациентът изпитва непрекъснат страх, че може да му се случи нещо лошо, да получи инфаркт или инсулт, който да завърши фатално за него. Паниката се задейства постепенно – кризите в началото са редки, след това зачестяват, докато в един момент се стигне до няколко пристъпа на ден.

Паническото разстройство не преминава от само себе си и без терапия състоянието на човека само се влошава. Причината е, че се дължи на постоянната загуба на веществото серотонин в нервните клетки в резултат на стреса. Този биологичен дефицит се компенсира с медикаменти.

Нивото на серотонина се регулира с лекарства

Лечението е според състоянието – приемат се различни медикаментозни средства, предимно успокоителни, но предписани от психиатър, обясни д-р Герев. Необходимо е нивото на серотонина да се регулира с намеса отвън – като се внесе в готов вид с медикаменти или хранителни добавки.

Набавянето му с храни е невъзможно, защото никой не е в състояние да изконсумира 60 кг банани на ден, за да навакса необходимата доза, отбеляза д-р Герев. Всички други начини за лечение – като разходки сред природата, гледане на зелено и психотерапия, са от полза. Само че на по-късен етап, след като медикаментозното лечение вече е започнато. Те се провеждат успоредно с приема на лекарства.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -