събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПробиотиците помагат при стрес, потискат болката

Пробиотиците помагат при стрес, потискат болката

Експеримент, проведен от американски учени, доказва, че консумацията на кисело мляко с пробиотици намалява чувствителността на мозъка, свързана с емоциите и болката. В същото време се увеличава активността в областите, отговарящи за вземането на решения, съобщава в. „Телеграф“.

В експеримента участвали група от 36 доброволци с нормално тегло, които два пъти дневно продължение на месец консумирали от „живото“ кисело мляко.

Според експертите чревните бактерии изпращат сигнал към мозъка. И той варира в зависимост от диетата на човека. Известно е, че централната нервна система сигнализира на червата, но обратната връзка се доказва за първи път с тези хора. Това обяснява защо стресът и други емоционални разстройства са свързани с проблеми на стомашно-чревния тракт.

Доброволците са били разделени на три групи. Първата консумирала кисело мляко с живи бактерии, втората – „празно“ кисело мляко, а третата не ядяла изобщо млечни продукти. Изследователите се обърна към магнитен резонанс, който установил, че пробиотиците намаляват чувствителността към емоциите и болката и помагат на хората да бъдат по-решителни при вземане на решенията.

Затова учените са заключили, промяната в микрофлората на храносмилателния тракт ще им помогне да справят с хроничната болка, аутизъм, болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, както и ще съдействат на пациентите да подобрят настроението си.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -