четвъртък, 1 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСтартира масова акция с безплатни тестове за хепатит В и С

Стартира масова акция с безплатни тестове за хепатит В и С

В страната стартира кампания за безплатни изследвания за хепатит В и С на публични места, както и  консултации на всички желаещи граждани, съобщиха от сдружение „Хепасист“. Целта е да се издирят онези заразени, които още не знаят, че са носители на инфекцията с хепатитен вирус. По преценка на специалистите носители на серотиповете В и С в България са около 500 000 души.Лекарства получават обаче едва няколко хиляди.

Инфекцията с хепатит В или С може да доведе до тежки усложнения, включително до цироза и рак на черния дроб.

Ето и местата за безплатните тестове с дати:

София* 8-9/06/2013 (събота и неделя)

Кърджали 14/06/2013 (петък)

Стара Загора 28/06/2013 (петък)

Пловдив 26/07/2013 (петък)

Бургас** 27/07/2013 (събота)

Варна 28/07/2013 (неделя)

* По време на изложението „Мисия здраве“ – градинката пред НДК. В двата дни, освен за хепатит B и C, ще бъдат провеждани и изследвания за ХИВ/СПИН.

**По време на Spirit of Burgas.

По време на скринингите ще бъдат разпространени различни материали – флаери, плакати и информационни книжки. За целите на кампанията ще бъде създаден и информационен видео клип, който ще дава информация за начините за заразяване, симптомите, лечението и превенцията на вирусните хепатити. Клипът ще бъде разпространяван по време на скрининговите акции, в социалните мрежи и каналите за видео споделяне, както и на територията на Метрополитен София.

Символ на тазгодишната кампания, приет от Световния хепатитен алианс, са трите маймунки „Не чувам, не виждам, не говоря“, които олицетворяват пренебрегването на заболяването и чрез тях се отправя призив за промяна в отношението към хепатита.

Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат третирани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. 500 млн. души по света са засегнати от хепатит, като само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -