сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеШийна остеохондроза - симптоми са световъртеж, главоболие

Шийна остеохондроза – симптоми са световъртеж, главоболие

Какво е шийна остеохондроза и защо се получава?

Шийната остеохондроза се нарича още цервикална спондилоза или остеоартроза. Състоянието описва промени в костите, дисковете и ставите на шията. Тези промени са причинени от нормалното износване, свързано със стареене. С възрастта дисковете на шийните прешлени постепенно се разрушават, губят течност и стават по-твърди. Понякога процесът може да се ускори от неправилна поза при работа или прекомерно натоварване. 

Шийната остеохондроза обикновено се среща при хора на средна и напреднала възраст. В резултат на дегенерация на дискове и други хрущяли, шипове или необичайни израстъци, наречени остеофити, могат да се образуват върху костите на шията. Тези необичайни израстъци могат да причинят стесняване на вътрешността на гръбначния стълб или в отворите, където излизат гръбначните нерви, свързано състояние, наречено шийна спинална стеноза.

Цервикалната остеохондроза най-често причинява болки във врата и скованост. Въпреки че тази остеоартроза рядко прогресира, коригиращата хирургия може да бъде полезна в тежки случаи.

Причини и рискове за шийна остеохондроза

Стареенето е основният фактор за развитие на шийната остеохондроза (шийна спондилоза). При повечето хора на възраст над 50 години дисковете между прешлените стават по-малко порести и осигуряват по-малко възглавница. Костите и връзките стават по-дебели, навлизайки в пространството на гръбначния канал.

Друг фактор може да бъде предишно нараняване на врата. Хората с определени професии или които извършват специфични дейности – като гимнастици или други спортисти – могат да поставят повече стрес върху вратовете си.

Лошата поза може също да играе роля в развитието на гръбначни промени, които водят до цервикална остеохондроза.

Остеохондрозата може да причини световъртеж

Напреднал остеоартрит в областта на шийните прешлени може да доведе до цервикална спондилоза. Това води до износване на прешлените, което е свързано с прекомерен натиск върху нервите, артериите или самия гръбначен мозък. Това може да изпрати неподходящи сигнали до мозъка или да блокира притока на кръв, причинявайки световъртеж.

Световъртежът, причинен от шийна остеохондроза, се усеща като чувство на дезориентация или нестабилност. Причинява се от нараняване на врата или състояние, което засяга вратните прешлени. Почти винаги е придружено от болки на мястото. Обхватът на движение често се ограничава и понякога това идва заедно с главоболие.

Ако изпитвате симптоми на световъртеж, трябва да се консултирате с невролог или още по-добре с отоневролог, тъй като причините за него са различни. Необходими са допълнителни изследвания за установяване на точната диагноза. Доц. Георги Ангов, невролог в Александровска, обяснява в статията по-долу, кои са основните причини за световъртежа, както и начините на лечение.

Какви са симптомите на шийната остеохондроза?

Симптомите на шийна остеохондроза включват:

 • Скованост на врата и болка
 • Главоболие, което може да произхожда от врата
 • Болка в рамото или ръцете
 • Невъзможност за пълно завъртане на главата или огъване на врата, което понякога пречи на шофирането
 • Скърцащ шум или усещане при завъртане на врата

По-рядко срещаните или „нетипични“ симптоми включват световъртеж, главоболие, сърцебиене, гадене, дискомфорт в корема или стомашно-чревната система, шум в ушите, замъглено зрение и проблеми с паметта (хипомнезия). Някои проучвания показват също, че хроничната болка във врата от причини като остеохондроза е свързана с по-високо кръвно налягане.

Симптомите на шийна остеохондроза обикновено се подобряват с почивка. Симптомите са най-тежки сутрин и отново в края на деня.

Ако шийната остеохондроза води до натиск върху гръбначния мозък (шийна стеноза), тя може да окаже натиск върху гръбначния мозък, състояние, наречено шийна миелопатия. Симптомите на шийна остеохондроза с миелопатия включват:

 • Изтръпване, изтръпване и/или слабост в ръцете, ръцете, краката или краката;
 • Липса на координация и затруднено ходене;
 • Анормални рефлекси;
 • Мускулни спазми;
 • Загуба на контрол върху пикочния мехур и червата (инконтиненция).

Друго възможно усложнение на шийната остеохондроза е шийната радикулопатия, когато костните шипове притискат нервите, когато излизат от костите на гръбначния стълб. Болката, пронизваща едната или двете ръце, е най-честият симптом.

Как се диагностицира шийната остеохондроза?

Обикновено лекарят ще започне, като ви разпита за симптомите и снеме медицинска история. Това ще бъде последвано от физически преглед на тялото с акцент върху врата, гърба и раменете. Лекарят също така ще тества рефлексите и силата на ръцете и ръцете, ще провери за загуба на усещане и ще ви наблюдава как ходите.

Други тестове, които могат да бъдат направени, включват образни изследвания като рентгенови лъчи, компютърна томография (CT) и ядрено-магнитен резонанс (MRI). MRI сканирането използва големи магнити, радиовълни и компютър, за да създаде най-добрите изображения на тялото. Може също да ви насочат към невролог.

Какво е лечението на шийна остеохондроза

В повечето случаи лечението на шийна остеохондроза е консервативно. Те включват:

 • Почивка;
 • Използване на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) или други ненаркотични продукти за облекчаване на болката от възпаление;
 • Хиропрактична манипулация, която може да помогне за контролиране на епизоди на по-силна болка;
 • Носенето на шийна яка за ограничаване на движението и осигуряване на опора;
 • Други форми на физическа терапия, включително прилагане на топлинна и студена терапия, тракция или упражнения;
 • Инжектиране на лекарства (кортикостероиди и локален анестетик) в ставите на гръбначния стълб или областта около гръбначния стълб, известно като епидурална стероидна инжекция или инжектиране на шийна фасетна става.

Упражненията могат съществено да помогнат за укрепване и леко разтягане на шийните мускули, което води до облекчаване на симптомите. На снимката по-долу може да видите няколко, които са лесни за изпълнение в домашни условия.

упражнения за шийна остеохондроза

Кога е необходима операция за шийна остеохондроза?

Шийната остеохондроза има тенденция да бъде хронично състояние. В повечето случаи не прогресира. Хирургия се налага само в редки случаи. Целта на операцията е да се премахне източникът на натиск върху гръбначния мозък и нервите. Операцията може също да включва добавяне на стабилизация под формата на импланти или чрез сливане на прешлените. Но операцията се обмисля, само когато има тежка загуба на функция. Например, може да се има предвид, ако сте имали прогресивна загуба на усещане и функция на ръцете, краката, краката или пръстите. Всеки вид компресия на гръбначния мозък може да доведе до трайно функционално увреждане.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -