вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаСред първите 10 в света сме с най-много пушачи, две трети от...

Сред първите 10 в света сме с най-много пушачи, две трети от децата дишат дим у дома

Две трети от учениците са изложени та пасивно пушене в дома си, сочи ново проучване, цитирано от Българското дружество по белодробни болести. Повече от половината тийнейджъри под 18 г. са пробвали цигари, а двама от трима си купуват без проблем тютюневи изделия от магазините въпреки забраната да се продават на непълнолетни. Пулмолозите изнесоха тази информация по повод 31 май, който се отбелязва като Световен ден без тютюнев дим.

Ето и подробностите. По данни на Националния статистически институт (НСИ) в България употребата на цигари на глава от населението е нараснала от 1020 броя цигари през 1948 г. на 2574 през 1997 г. По този показател за нашата страна заема челни позиции сред Европейските страни. Данните сочат, че разпространението на тютюнопушенето в нашата страна се характеризира с висок относителен дял на редовните пушачи във възрастовата група над 15 години, много висок относителен дял на мъжете пушачи във възрастовата група от 20 до 45 г (двама от всеки трима мъже в тази активна възраст са пушачи), нарастване на относителния дял на жените и децата пушачи.

Проучвания на Министерство на здравеопазването и Националния център по обществено здраве показват още по-високи стойности на разпространение на тютюнопушенето – 42,9% за населението и съответно 56,5% за мъжете и 31,2% за жените. Тревожна е и тенденцията на разпространение на тютюнопушенето сред учениците в страната. Наблюдава се широко разпространение на тютюнопушенето с преобладаване при момичетата, както и снижаване на възрастовата граница на започване на пушенето.

България попада в класация на „Уолстрийт джърнъл“ с 10-те страни в света с най-голям дял пушачи от населението за 2012 година. Страната ни е посочена на пето място в списъка, съставен на базата на данни на Американското дружество по ракови заболявания и Световната белодробна фондация. Класацията сочи, че 38,8% от пълнолетните българи пушат – 50,3% от мъжете и 28,2% от жените. Консумацията на цигари на глава от населението е средно 2822 изпушени цигари годишно, което е второто най-високо ниво в света. „31,6% от младите момичета между 13 и 15 години в България пушат, което е четвъртото най-високо равнище в света“, сочи „Уолстрийт джърнъл“.

Тютюнопушене сред българските ученици – резултати от „Глобално проучване на тютюнопушенето при младите хора“ България 2002 и 2008 година

Ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка. Шансът за отказване от цигарите при възрастен пушач е толкова по-малък, колкото по-ранна е била възрастта на пропушване.

Проучването е проведено в 148 страни – членки на СЗО и в 12 други области. В него участват над 2 милиона ученици от 11 хиляди училища. До края на 2008 г. в 128 страни, включително и в България и проведен вторият етап на проучването, а за 10 страни и проведен и трети етап. Ето и някои от резултатите:

  • Всяко 1 от 10 деца в света пуши цигари.
  • Всяко 1 от 10 деца употребява други тютюневи изделия.
  • В повечето страни момичетата пушат наравно с момчетата.
  • 55% от децата са изложени на цигарен дим на обществени места.
  • 69% от децата-пушачи искат да се откажат.
  • 15% са повлияни от скрита реклама.

През 2008г. около половината от учениците (58,8%) са експериментирали с цигари. Броят на момичетата превишава този на момчетата, особено в София. Броят на учениците, опитвали да пушат, нараства от 47,2% при 13 годишните, до 66,3% при 15 годишните. През 2008 г. над 25% от децата са опитвали първата си цигара преди да навършат 10 години. Тревожен е фактът, че в групата на непушачите почти всеки 3-ти (31,2%) съобщава, че е склонен да пропуши през следващата година.

Около половината от децата пушачи изразяват желание да откажат цигарите (49,1%). Това желание изразяват еднакъв брой момчета и момичета. Не са установяват разлики във възрастов план – съответно 54.% (13г.), 47,6% (14г.). Опитите за отказване са неуспешни при 57,8 % от тях.

На пасивно тютюнопушене в дома си са изложени 63,9% от учениците. На пасивно тютюнопушене на обществени места са изложени 70,1% от анкетираните. Над 2/3 от децата живеят с родители-пушачи. Най-често, в семейството пушат и двамата родители.

Значимо повече пушачи (82,2%) в сравнение с непушачи (63,2%) са от семейства, в които родителите пушат. Около 3 от 10 деца (29,6%) съобщават, че почти всички техни близки приятели пушат. С възрастта относителният им дял нараства.

Независимо от забраната за продажба на цигари на деца до 18 год.възраст, преобладаващата част от настоящите пушачи се снабдяват официално с цигари от магазин, като, в над 2/3 от случаите (67,9%) продавачите не са искали от тях да удостоверят възрастта си.

„Сега някои ни карат да видим каква би била печалбата от откриването на няколко хиляди места в хотелско-ресторантьорския бизнес. Ние обаче, призоваваме политиците и обществеността да видят огромните загуби, които ще бъдат нанесени от причинените от тютюнопушенето болести: белодробен рак, бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест, исхемична болест на сърцето и рак с други локализации. Нека тези, които пристъпят към промяна на забраната за тютюнопушене на обществени места да помислят, че с това ще насърчат тютюнопушенето в младото поколение. Кой би се наел да измери причинените от това страданиe?“, коментират специалистите по белодробни болести.

СНИМКА: АРХИВ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -